Les aportacions de la Generalitat al finançament de les llars d'infants municipals d'Olesa ha passat de 1.800 euros per alumne a 495 coincidint amb les retallades que es van iniciar amb el govern d'Artur Mas. Aquesta dràstica reducció justifica que el govern d'Olesa, segons ha explicat l'alcaldessa i regidora d'Ensenyament, Pilar Puimedon, hagi hagut de repensar el model, posar-hi diners que abans podia destinar a altres partides i incrementar els preus tant de les llars d'infants com de l'Escola Municipal de Música a l'entorn de l'1,3% per a aquest proper curs. Puimedon ha assegurat que en el cas de l'Escola de Música la retallada per part del Govern encara ha estat més severa, perquè la Generalitat hi aportava 600 euros i ara no n'hi aporta ni un. La Diputació, el curs 2014-15 sí que hi va destinar 174 euros per alumne.

Per pal.liar l'efecte que té l'increment, el govern local, segons explica en el web municipal, ha aplicat bonificacions per a alumnes de famílies nombroses o monoparentals amb ingressos reduïts. Els nous preus públics per a aquests centres es van aprovar en el darrer ple municipal, celebrat dijous passat. A part de l'Escola de Música i de la Llar d'infants, també s'hi incorpora l'increment de les instal·lacions esportives.

En el cas de la modificació de l'ordenança fiscal número 15 (reguladora de les taxes per prestacions de serveis de piscina coberta, cursets de natació, Escola Esportiva Municipal, anuncis al butlletí municipal i l'agenda cultural, lloguer d'instal·lacions esportives i venda de llibres de la col·lecció d'Olesa), hi va votar a favor el Bloc Olesà, en contra ERC i Convergència i Demòcrates, i la resta de grups (PSC, Movem Olesa i PP) es va abstenir. En la modificació de l'ordenança número 14 (reguladora dels preus públics de la piscina descoberta, Escola de Música, Llar d'infants, entrades de teatre i activitats culturals i tallers i cursos de Joventut i Cultura), Bloc Olesà hi va votar a favor i la resta es va abstenir.

En l'àmbit educatiu, dos dels preus públics més importants són els que fan referència a les llars d'infants municipals i l'Escola de Música. En el cas de les llars d'infants, l'increment de l'1,3% fa que la quota mensual per al proper curs 2016-2017 passi a ser de 187,41 euros (ara és de 185 euros) i la matrícula de 136,76 euros (ara és de 135). Ara bé, i pel que fa als beneficis, s'han rebaixat els criteris que s'apliquen als alumnes que siguin de família nombrosa o monoparental per accedir a una bonificació del 25% sobre les tarifes. Si fins ara aquestes famílies havien de tenir uns ingressos inferiors a tres vegades l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), ara s'ha rebaixat a 2,7 vegades l'IRSC. Puimedon va recordar que l'Ajuntament d'Olesa ha hagut de veure els darrers anys com, per promocionar l'arribada d'alumnes, s'han rebaixat els preus per als ensenyaments de sensibilització per a alumnes de P3, P4 i P5. Si abans per als cursos de sensibilització es pagaven 38,85 euros cada mes, el proper curs, per als alumnes de P3 es pagaran 25 euros i per als de P4 i P5, de 35 euros. La resta d'ensenyaments s'incrementen l'1,3% però la matrícula es manté en 79 euros.

En l'àmbit esportiu, els nous preus públics i taxes fan referència al cost de les entrades de les piscines coberta i descoberta, cursets de natació, Escola Esportiva Municipal i lloguer d'instal·lacions esportives. En aquest cas, els increments també són de l'1,3 euros. Per exemple, per a la piscina d'estiu, el preu s'incrementa entre 5 i 10 cèntims de mitjana.