La fira internacional Maqpaper va obrir portes ahir a l'espai de Cal Carner d'Igualada. El certamen és l'únic dedicat al sector paperer a Catalunya i a l'Estat i té la presència de les principals marques subministradores de la indústria de la cel·lulosa, el paper i el cartró ondulat. A més a més, la fira del paper es fa coincidir amb la Fira-Congrés Energètica, que enguany se centra en l'autoconsum i l'estalvi energètic. En aquesta novena edició, Maqpaper té la representació de 242 marques, fet que suposa un increment de més del 25% respecte de la darrera edició.

L'acte inaugural d'ahir va tenir la presència de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, del president de Fira d'Igualada, Joan Domènech, i de la directora general d'Indústria del departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Núria Betriu. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va destacar la importància històrica del sector paperer a l'Anoia i l'aposta "inequívocament industrialista del Govern", que ha de facilitar les eines perquè les empreses guanyin competitivitat.

Per la seva banda, el president de Fira d'Igualada, Joan Domènech, va destacar que "en aquesta edició s'ha creat una sinergia especial amb el congrés Energètica, un complement ideal a la fira Maqpaper". I Núria Betriu, directora general d'Indústria del departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, va posar èmfasi en el fet que "Catalunya és una de les zones amb més implantació paperera de l'Estat espanyol i representa el 28% del volum de negoci del total de l'Estat".

L'alt cost de l'energia

A la fira hi són presents les principals marques del ram, com Voith Paper, un dels líders subministradors de maquinària i serveis per a la indústria del paper, ubicats a Ibarra (Guipúscoa). El seu representant a Maqpaper, Enrique Urretavizcaya, explica que "hem vingut a totes les edicions de la fira, ja que en un parell de dies tenim la possibilitat de saludar i trobar-nos amb molts clients, mentre que les visites individuals prenen molt de temps, això sempre és profitós".

Urretavizcaya creu que el sector "està malament, sobretot per l'alt cost de l'energia i el fet que alguns tipus de papers estan en crisi i és difícil que en surtin, com és el cas del paper de premsa, pràcticament ja no es fabrica cap màquina de paper premsa, ni a Europa ni a la resta del món", apunta. De totes maneres "s'està invertint, no és el millor moment però tampoc és el pitjor".

Un sector canviant

Un altre dels expositors de pes a la fira Maqpaper és Bellmer Ibèrica, filial del grup alemany Bellmer, amb seu a Urnieta (Guipúscoa) que es dedica a fabricar màquines de paper i també repeteix presència al certamen. El gerent, Unai Galarraga, apunta que "és l'única fira del sector que es fa a Espanya i penso que és una obligació acudir-hi, és una reunió dels companys".

La perspectiva que té el gerent d'aquesta empresa és que el sector del paper "està bastant actiu, hi ha inversions que potser durant els anys de la crisi s'havien estat cuinant i ara sembla que es volen decidir, sobretot en paper d'embalatge (o packaging) i el paper tissú (amb cel·lulosa, d'ús higiènic), que en aquests moments són els que tenen projecció de futur".