La calafina Patrícia Gavín, de 23 anys, ha estat la número 1 de tot l'estat espanyol en les proves PIR, que serien com les més conegudes MIR a través de les quals els metges fan els seus anys d'especialització als hospitals.

Gavín va respondre un examen tipus test de 225 preguntes, i va aconseguir una puntuació final de 644 punts d'un total de 675. Ser la primera de l'estat li ha fet il·lusió, però, sobretot, li dóna dret a triar plaça. El seu centre de formació en l'especialitat de psicologia clínica serà l'Hospital Clínic de Barcelona, un dels més ben referenciats del país.

Patrícia Gavín ha estat des de sempre una bona estudiant. Ho va ser a l'institut calafí Alexandre de Riquer i, després, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, Bellaterra), on ha cursat els cinc anys de carrera de psicologia. Però el colofó l'ha obtingut en les proves PIR d'aquest any. Es dóna la circumstància que es presentava a l'examen per segons vegada. Va acabar la carrera pròpiament l'any 2014, l'any passat es va presentar a les provés per accedir a la formació hospitalària, però no va quedar entre les 125 primeres i va quedar sense plaça. El petit fracàs del 2015 l'ha superat amb escreix en les proves del 2016. De no entrar, a entrar i ser la primera.

Gavín admet que la ferida que li va deixar el petit fracàs del 2015 la va portar "a fer més hores d'estudi que mai". Es lamenta que surtin tan poques places per a tanta gent com hi voldria accedir de tot l'estat espanyol, i assegura que el secret "està en el sacrifici", en la gran quantitat d'hores d'estudi que ha hagut de dedicar a aquesta prova.

Patrícia Gavín espera tenir la confirmació de l'assignació de plaça a l'hospital Clínic. De fet, tenir la primera plaça de les proves PIR li ha donat aquesta possibilitat de triar i els darrers dies ha visitat les instal·lacions de l'hospital i els grups de treball per confirmar que la tria que ja havia pràcticament fet a l'avançada era la correcta. L'examen PIR va tenir lloc el mes de febrer, amb la qual cosa, Patrícia Gavín va passar el darrer Nadal tancada per estudiar.

Ara, Patrícia Gavín començarà a viure la recta final per ser el que professionalment ha somiat: una psicòloga especialista clínica. Diu que sent passió pel tractament de les malalties mentals i compta poder aprendre molt al costat dels professionals del Clínic. En els propers quatre anys, aquesta formació, com passa amb els metges residents, estarà remunerada, i, per tant, ja és, de fet, la primera feina.

Patrícia Gavín, que, excepte en els quatre anys d'universitat en què va viure a Sabadell, sempre ho havia fet a Calaf, assegura que "val la pena, però hi ha molt sacrifici d'hores d'estudi al darrere".