Les primeres 1.650 revisions del programa per a la detecció precoç del càncer de còlon que s'han fet a l'Anoia ha permès trobar quatre casos de tumors que no s'havien tractat encara i 19 casos d'adenomes amb un risc alt i mitjà. De les 1.651 proves d'anàlisis de femta que s'han fet, en 102 hi ha hagut un resultat positiu. D'aquests, s'han practicat 63 colonoscòpies que han permès detectar la presència de cèl·lules cancerígenes. El programa es va iniciar el 16 de novembre passat.

L'èxit del control, justament, és trobar tumors en estat poc avançats, el que permet eradicar amb força possibilitats d'èxit el càncer. Fins al mes de maig es poden fer proves a l'àrea bàsica Igualada Urbà. En total es van convidar a participar 4.500 ciutadans, dels quals han participat 1.651; això representa el 36% de participació. Passat Setmana Santa s'ha començat a convidar els més de 5.000 veïns i veïnes de l'ABS Igualada Nord.

En total, durant els dos anys de la ronda de desplegament del Programa es convidarà a participar més de 25.800 homes i dones de l'Anoia entre 50 i 69 anys. En l'organització estan implicats el Consell de Farmacèutics de Catalunya, l'Atenció Primària, la Unitat d'endoscòpies de l'Hospital d'Igualada i l'Oficina tècnica de Cribratge del Consorci Sanitari de l'Anoia, tot plegat amb el suport del CatSalut.

El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar restes de sang a la femta. La participació del programa és voluntària. S'hi invita a tots els homes i dones que tenen entre 50 i 69 anys en l'any en curs, que reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com participar-hi. Es fa un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat a la invitació.

Si els resultats de les anàlisi són negatius, els participants reben una carta on se'ls informa d'aquest resultat. Si són positiu, són citats per a una visita amb la infermera de cribratge on se'ls informa del resultat i procés a seguir a partir d'aleshores i que parteix de la realització d'una exploració diagnòstica: una colonoscòpia. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indica al o la pacient què cal fer: participar de nou en el programa en dos anys o més temps, una segona exploració al cap d'1 o 3 anys o pot ser derivat a nivell hospitalari per atendre'l si es confirma la presència de càncer.

Persones que tinguin molèsties a la zona abdominal, que detectin canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes, cansament o sang en deposicions són susceptibles de tenir càncer