Finalitzen les obres de restauració del castell de Castellfollit de Riubregós

La intervenció ha consistit en consolidar els murs del castell que formen la muralla sud

21.04.2016 | 13:45
Finalitzen les obres de restauració del castell de Castellfollit de Riubregós

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha finalitzat la segona fase de les obres de restauració del castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós (Anoia). El projecte ha comptat amb una inversió de gairebé 90.000 euros i ha estat finançat a parts iguals entre l'Ajuntament del municipi i la Generalitat. La intervenció ha consistit en la consolidació de part dels murs del castell que formen la muralla sud, l'execució dels treballs arqueològics en l'àrea d'intervenció i l'adequació del camí del Raval i del camí d'accés al castell. Prèviament, la Diputació de Barcelona va executar una petita obra d'urgència per consolidar una part de la torre del castell i va executar el moviment de terres de la millora del camí d'accés a la fortificació.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Castellfollit de Riubregós, en una intervenció d'excavació arqueològica, ha descobert una antiga entrada al castell, la situació del cos de guàrdia i els dipòsits de munició i les restes d'una església.

Enclavament de diferents cultures

El Castell de Follit o de Sant Esteve està documentat des del segle XI, quan pertanyia als comtes de Cervera i està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Es troba en el punt on es creuaven dos antics camins, el camí ral i el camí de la sal, en plena frontera entre els bàndols cristià i musulmà, fet pel qual va tenir una importància històrica i decisiva en diverses escomeses. La vila de Castellfollit de Riubregós va néixer al marge dret del riu Llobregós i, tot i que no en queda cap vestigi, és possible reconèixer el contorn de la muralla i deduir els cinc portals d'entrada: portal de Soldevila, portal de Capdevila, portal d'en Tàcies, del carrer de l'Hospital i portal del Magrà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema