Els ajuntaments d'Igualada, la Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí han decidit posar en ordre la concessió del servei d'aigua municipal. No es tracta d'una queixa per dèficits de servei, per desacord en el preu o en les inversions, sinó de regularitzar una situació de manca de contracte amb l'empresa que presta el servei. Les tres poblacions comparteixen l'empresa que presta el servei i el problema. Tot i que les queixes veïnals davant la situació inicialment semblava que no eren escoltades per l'equip de govern de CDC, finalment l'equip de Marc Castells ha mostrat la voluntat de posar-hi remei.

La manera com se soluciona la situació s'ha de veure. En aquestes poblacions el servei l'ha prestat històricament una companyia privada, Aigua de Rigat, sense que s'hagi fet cap concurs de concessió pública. Ara, entomen el repte de posar ordre a la situació en un procediment que calculen que s'allargarà més d'un any. La Diputació de Barcelona en farà l'assessorament legal. El regidor de Qualitat Urbana d'Igualada, Jordi Pont, va assegurar ahir que es tracta d'una "operació jurídica molt complicada", que té per objectiu que les administracions tinguin "el govern de la distribució de l'aigua". Pont ha aclarit que tenir el govern no vol dir tenir la gestió, ja que el model de gestió -ja sigui directa o concessionada- es decidirà un cop es tingui tota la informació sobre la taula.

Els tres municipis anoiencs comparteixen la mateixa situació des de principi del segle XX. Segons ha detallat el regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont, en el cas d'Igualada mai s'ha arribat a crear formalment el servei municipal d'aigua i una empresa privada -en aquest cas Aigua de Rigat- des de la dècada dels anys 20 del segle passat va assumir tant la prestació del servei com la instal·lació de la infraestructura, sense que es fes un procés de concessió formal. Aquesta és una situació compartida per molts ajuntaments del país, com el de Barcelona, que es troba immers en un procés judicial per aquest motiu.

Pont ha deixat clar que aquesta serà "l'operació jurídica més complicada que haurà fet mai l'Ajuntament d'Igualada", ja que ha avançat que "si no es fa ben feta, les conseqüències per a l'administració i la ciutadania poden ser tremendes, tenint en compte que parlem d'un servei públic obligatori com és l'abastament d'aigua potable". En aquest sentit, Pont ha afirmat que l'operació es vol fer "amb les mínimes repercussions per als usuaris".