L'excavació arqueològica que ha dut a terme l'Ajuntament de Castellfollit de Riubregós ha descobert una antiga entrada al castell de Sant Esteve d'aquest municipi, la situació del cos de guàrdia i els dipòsits de munició i les restes d'una església.

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha acabat la segona fase de les obres de restauració del castell de Sant Esteve, on s'han invertit 87.272,72 euros.

El finançament ha estat a càrrec a parts iguals de l'Ajuntament, mitjançant fons propis i del programa PUOSC 2010, i l'Incasòl, amb fons provinents de la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana. L'empresa Construccions Monjo SCL ha estat la responsable dels treballs arqueològics

La intervenció ha consistit en la consolidació de part dels murs del castell que formen la muralla sud, l'execució dels treballs arqueològics en l'àrea d'intervenció, i l'adequació del camí del Raval i del camí d'accés al castell.

Prèviament, la Diputació de Barcelona va executar una petita obra d'urgència per consolidar una part de la torre del castell i va executar el moviment de terres de la millora del camí d'accés a la fortificació.

El castell de Follit o de Sant Esteve està documentat des del segle XI, quan pertanyia als comtes de Cervera, i està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Es troba en el punt on es creuaven dos antics camins, el camí ral i el de la sal, en plena frontera entre els bàndols cristià i musulmà.