Els Bombers s´entrenen a Castellolí en un accident d´autocar

El Campus Motor i el 4DHealth d'Igualada acullen un simulacre de sinistre amb 45 figurants

30.04.2016 | 07:30
Els Bombers s´entrenen a Castellolí en un accident d´autocar

El Campus Motor de Castellolí va ser l'escenari, ahir, d'una jornada sobre accidents amb múltiples víctimes en transport col·lectiu. Hi van participar un total de 150 persones, entre els quals hi havia més de setanta bombers de la Generalitat, a més d'efectius de Creu Roja, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d'Esquadra, Policia Local, professionals de l'àmbit hospitalari i del sector de l'automoció.
La jornada formativa va començar al matí amb tallers on es treballaven diferents aspectes relacionats amb les tasques operatives que requereix un accident de trànsit amb múltiples víctimes. Per exemple, s'han tractat qüestions sobre com estabilitzar un autocar, com elevar-lo per alliberar víctimes atrapades entre el terra i l'estructura del vehicle.

Un altre dels punts que van treballar braç a braç bombers i serveis d'emergències mèdiques va ser com gestionar l'espai interior del vehicle per tal d'atendre persones ferides al mateix autobús abans de treure'ls a l'exterior. "De vegades ens ve d'aquí, el fet que no pu-guem estabilitzar una persona a l'interior del vehicle pot fer que la perdem", explica el cap d'operacions de la Regió Metropolitana Sud, Moisés Galán.
A partir de les tres de la tarda es va fer un exercici pràctic amb una simulació d'autocar accidentat i 45 figurants. Els assistents a la jornada van poder posar a la pràctica els coneixements adquirits durant el matí, van rescatar les persones que es trobaven atrapades a l'interior del vehicle, els van donar assistència sanitària i els van eva-cuar a una zona segura per tal de ser valorats pels serveis sanitaris.

Un simulacre molt real

En començar el simulacre, l'autobús estava bolcat, aixafant un turisme per la part del davant, i una persona per la part del darrere. A l'interior hi havia 28 persones. En arribar la primera dotació dels Bombers, aquests efectius van fer una volta de 360 graus per avaluar la situació, i a partir d'aquí es van posar en marxa.

Primer, van ajudar 13 persones que podien sortir pel seu propi peu del vehicle. Durant tota l'operació, els efectius dels serveis d'emergències els van anar assistint per donar-los atenció psicològica, tranquil·litzar-los i assegurar-se que el seu estat no empitjorava.
Els equips d'atenció sanitària i altres dotacions de Bombers van anar arribant de manera esglaonada al lloc de l'accident. Paral·lelament, es va habilitar un espai d'atenció mèdica avançada per a les víctimes de més gravetat, qualificades com a "grogues" o "vermelles" en funció del seu estat. Els ferits greus van ser traslladats amb ambulància a les instal·lacions del centre 4DHealth d'Igualada, on es va fer una simulació d'atenció mèdica i quirúrgica. Es van alliberar al final les persones que havien quedat atrapades pels seients.

Fins i tot una de les víctimes atrapades entre els seients va haver de ser evacuada per la part superior amb una grua. Després, del turisme aixafat en van extreure una víctima mortal. Aquest rescat s'havia deixat per al final per mirar de salvar primer els supervivents de l'accident. El darrer pas de l'operació va ser el més aparatós, i consistí a elevar l'autocar per rescatar una persona aixafada a la part del darrere.
El balanç final de l'incident ha estat de dues víctimes mortals, vuit ferits molt greus, sis ferits menys greus, 17 ferits lleus, i la resta il·lesos. Els directors del simulacre es van mostrar molt satisfets. L'exercici, que ja estava previst abans de l'accident d'autocar que va tenir lloc recentment a Freginals, permet preparar els serveis d'emergències davant d'aquest tipus d'accidents més complexos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema