L'Ajuntament d'Igualada ha anunciat aquest dimecres la posada en marxa del Consell Assessor del Bon Govern, un òrgan innovador que ha de vetllar per l'aplicació de la legislació relativa a la transparència. Aquest era un compromís electoral de CiU en les darreres eleccions municipals i el president del nou ens serà l'exregidor republicà Joan Torras. El batlle de la ciutat, Marc Castells, diu que el consistori vol ser "el màxim de transparent possible" i també "garant de bona gestió i responsabilitat". Castells ha apuntat que els ciutadans demanen una tasca de fiscalització i, segons ell, el nou òrgan farà aquesta funció. Entre les tasques que durà a terme, hi ha el compliment de la normativa de transparència, orientar els ciutadans en la recerca d'informació pública, elaborar informes en matèria de transparència o vetllar per la millora en l'atenció ciutadana.

El nou Consell Assessor del Bon Govern de l'Ajuntament d'Igualada ha de ser l'òrgan que supervisi l'aplicació de la legislació relativa a la transparència i el garant dels principis del bon govern al consistori. El consell estarà format per un president -l'exregidor republicà Joan Torras- i per diferents membres, que poden ser polítics, tècnics municipals i assessors externs. De fet, Torras ha avançat que en els propers dies es reunirà amb tots els regidors i grups municipals per explicar-los els detalls del nou òrgan i confeccionar el seu equip.

El president del Consell Assessor treballarà de la mateixa manera que ho fa la síndica municipal de Greuges, com un element independent al govern municipal. En aquest sentit, l'alcalde d'Igualada ha aclarit que el nou càrrec no tindrà una remuneració i costarà 2.000 euros anuals al consistori. El nou president de l'ens ha explicat que la seva funció serà la de rendir comptes amb la ciutadania sobre allò que fa el consistori i també "traduir" informació com ara els pressupostos municipals perquè puguin ser comprensibles per a tothom. El càrrec serà ratificat en el ple del mes de maig.

Entre les tasques principals que desenvoluparà el Consell Assessor del Bon Govern, s'hi troba la de vetllar per la implantació i el compliment de la normativa de transparència; orientar els ciutadans en la recerca d'informació pública i ajudar-los en la seva sol·licitud; elaborar informes en matèria de transparència administrativa i situació econòmica de la institució; vetllar per la millora continua de l'atenció ciutadana; fer comprensibles elements com el pressupost municipal; o promoure enquestes de satisfacció ciutadana.

L'alcalde d'Igualada ha subratllat que aquest òrgan va encaminat a ser un "garant" perquè el consistori sigui "el màxim de transparent possible" i també per evitar que passin situacions com la que, ha relatat el batlle, es van trobar l'any 2011 en entrar al consistori amb un "'hiperendeutament' i un seguit d'empreses municipals que només es creaven per centrifugar els deutes".

De la seva banda, el nou president de l'ens, Joan Torras, ha apuntat que té per davant un repte molt engrescador però també difícil, ja que "ens trobem davant d'un projecte molt innovador", que, segons ell, "si som capaços de tirar-lo endavant pot servir per a moltes municipis del país que ens prenguin com a model".

Torras també ha deixat clar que aquest nomenament no té res a veure amb la seva militància a ERC i, de fet, ha dit que no ha consultat la decisió d'acceptar el càrrec amb els seus companys de partit. Torras va formar part de l'anterior govern municipal en coalició amb CiU.