Joan Segado, regidor responsable de l'Àrea d'Economia i Serveis Centrals de l'Ajuntament d'Olesa, defensa que la corporació es pot acollir al préstec de més d'1,7 milions d'euros per a la renovació de l'enllumenat de la població. (projecte IDAE). Per a Segado és la millor fórmula possible per finançar aquest projecte i adequar l'enllumenat a la normativa europea.

Joan Segado assegura, en declaracions al web municipal, que, contràriament al que va defensar ERC al ple municipal, el préstec "en cap cas" hipoteca la capacitat futura d'inversions de l'Ajuntament d'Olesa. Segons el regidor del govern, el càrrec del préstec és menor a l'estalvi en despesa energètica. I això donarà la possibilitat a l'Ajuntament de tenir més capacitat d'inversió en un futur.

El projecte de renovació de la il·luminació ha de rebre encara el vistiplau tècnic de l'Instituto per la Diversificación y Ahorro Energetico, i després s'ha de veure si a més a més hi ha fons de la partida de 36 milions d'euros inicialment previstos al programa a escala estalal. Si es donen les dues circumstàncies, l'Ajuntament olesà tindrà garantit el crèdit i per tant la possibilitat de canviar tot l'enllumenat exterior d'Olesa. L'alt interès que han despertat aquests ajuts entre el món local manté la incògnita sobre si l'Ajuntament d'Olesa se'n podrà beneficiar.

Menres s'espera si es confirma l'acceptació de l'IDAE de la petició ratificada al darrer ple municipal (amb el suport del Bloc Olesà i el PP, el vot contrari d'ERC i l'abstenció de la resat de grups), el debat polític s'ha centrat en la fórmula emprada per intentar abordar un projecte, el de renovació de l'enllumenat, que tothom coincideix que és necessari.

Les principals crítiques han arribat d'ERC, partit que desaprova que s'opti per un préstec, quan asseguren hi ha altres fórmules que no hipotequen la capacitat inversora futura de l'Ajuntament d'Olesa.

És aquesta una afirmació que Joan Segado, regidor responsable de l'Àrea d'Economia i Serveis Centrals de l'Ajuntament d'Olesa, rebutja categòricament. Segons el regidor, amb una política econòmica conservadora com la que ha dut a terme el govern municipal, l'operació permetrà que al llarg dels propers anys l'Ajuntament d'Olesa pugui fer més inversions, amb nous préstecs.

Les finances municipals, molt fiscalitzades els darrers anys per òrgans supramunicipals, indiquen que l'Ajuntament va tancar l'any 2014 amb un endeutament del 35,97%. Ara per ara, els ens locals tenen capacitat per endeutar-se, segons estableix la llei, fins al 110%. Això es traduiria en el fet que l'Ajuntament d'Olesa, amb un deute total viu de casi 6,7 milions d'euros, podria recórrer al crèdit per a futures inversions per un valor de poc més de 20 milions d'euros. Per tant, la capacitat d'endeutament hi és.

De fet, la realitat de les finances municipals olesanes és el que permet que ara l'Ajuntament d'Olesa pugui optar al préstec de més d'1,7 milions d'euros. Acollir-s'hi, segons Segado, elevaria el deute viu de l'Ajuntament d'Olesa al voltant del 45%.