La Mancomunitat de la Conca d'Òdena (MICOD) impulsa la campanya anomenada #transformalamirada, amb la qual es pretén fomentar el respecte per al col·lectiu Lesbianes, Gais, Transexuals, Bisexuals i Intersexuals. Aquest municipis llancen la campanya en les dades prèvies al Dia Internacional contra la LGTBIfòbia (17 de maig). La celebració d'aquesta data a l'Anoia inclou diverses accions que es desenvoluparan duran el mes de maig a la Conca d'Òdena.

En el marc del II Pla d'Igualtat de Gènere de la MICOD 2016-2019 és previst que es duguin a terme accions de sensibilització sobre lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals amb l'objectiu de "visualitzar el col·lectiu i eradicar qualsevol forma d'assetjament que rebi", segons expliquen els impulsors de la campanya.

Els ajuntaments de la Mancomunitat s'han compromès a penjar la bandera irisada que simbolitza el moviment LGTBI i les biblioteques de la conca -Biblioteca Central d'Igualada, Biblioteca Mont-Àgora, Biblioteca de Vilanova del Camí i Biblioteca Municipal Mossèn Cinto Verdaguer de la Pobla de Claramunt- aproparan literatura, contes i pel·lícules especialitzades en el col·lectiu LGTBI durant la setmana del 17 de maig, a l'entrada dels seus equipaments.

Presentació de dades

També en el marc de commemoració del 17 de maig, Eugeni Rodríguez, director de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), donarà a conèixer el treball que s'està desenvolupant des de l'OCH, el qual centralitza les denúncies per motiu de LGTBI fòbia en l'àmbit de Catalunya.

El 2015 ha estat el primer any complet d'aplicació de la Llei de Protecció dels Drets de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals, un text que també pretén ser l'eina que eradiqui l'homofòbia, transfòbia i bifòbia.

El món gai, el més mal vist

Segons l'informe de l'Estat de la LGTBIfòbia a Catalunya 2015, l'OCH ha registrat un total de 113 incidències per LGTBIfòbia a Catalunya. Per col·lectius, més de la meitat de les incidències registrades per l'OCH van ser cap a homes gais o bisexuals (55,7%). En segon lloc, les incidències cap a tot el col·lectiu LGTBI, és a dir, generalistes (16,8%).

Les incidències registrades a persones trans (13,3%) i a dones lesbianes o bisexuals suposen més del 10% cadascuna (11,5%). La resta de col·lectius registren 1 cas cadascun, que són una persona específicament bisexual (0,9%), una d'heterosexual (0,9%) i altres (0,9%). Val a dir que el 2015 s'ha registrat a l'OCH la primera incidència per LGTBIfòbia d'una persona heterosexual, per tant, es tractaria de discriminació per error, ja que s'hauria assignat a una persona heterosexual una identitat del col·lectiu LGTBI.

Finalment, a la categoria "d'altres", la incidència va ser causada per associar una persona al col·lectiu LGTBI, però es desconeix la seva orientació sexoafectiva i la seva identitat de gènere.

El director de l'observatori aproparà les claus per a la implementació de la llei a l'àmbit local i aportarà les eines i recursos dels quals disposem per tal de fer front a la LGTBIfòbia. La xerrada tindrà lloc el proper 24 de maig, a les 19 hores, a la sala de socis de l'Ateneu Igualadí.