L'Ajuntament d'Igualada va presentar ahir els detalls del procés participatiu que engegarà aquest estiu per definir el futur del barri del Rec. Es tracta d'una consulta de projectes on podran participar arquitectes i urbanistes d'arreu del món i on es tindrà en compte l'opinió de les entitats, associacions i ciutadania en general. La iniciativa tindrà un cost municipal de 60.000 euros i durarà un any.

En total, es convocaran tres concursos simultanis (un sobre l'urbanisme i la connectivitat entre la ciutat i el riu; un altre relacionat amb la transformació dels edificis; i el tercer sobre l'espai públic) i se seleccionaran quatre equips multidisciplinaris per a cadascun. El gener del 2017 es presentaran els projectes i un jurat triarà les propostes guanyadores.

El Rec, el barri més emblemàtic d'Igualada, es troba al sud del terme municipal, entre el centre històric i el riu Anoia, i és on històricament s'ha concentrat la indústria adobera. Actualment, hi ha una trentena de fàbriques en actiu, tot i que moltes es troben en un estat d'abandonament.

L'alcalde, Marc Castells, va explicar ahir que la iniciativa que posen en marxa serà una consulta de projectes que porta per nom "Repensant el barri del Rec" i que vol ser un exercici col·lectiu d'imaginar com hauria de ser el barri d'aquí a una dècada i més enllà. En aquest sentit, Castells va remarcar que el barri del Rec "és de tots els igualadins" i, per tant, aquest procés "no l'ha de fer l'Ajuntament ni un govern concret, sinó tota la ciutat". L'alcalde també va explicar que es tracta d'un procés per aportar idees i, sobretot, molt participatiu, però que no significa un inici immediat d'obres.

El d'Igualada serà un procés singular i innovador a Catalunya, segons Vicente Guallart, director de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, que dirigirà el projecte. "Volíem engegar un procés que repensés la manera de fer urbanisme i que no hi hagi uns senyors que s'ajunten per elaborar uns plànols, sinó que hi hagi un veritable procés d'apoderament, de discussió, de debat i de barrejar idees i realisme", va apuntar. Als tres concurs simultanis poden participar estudis d'arquitectura i urbanisme d'arreu del món. L'objectiu és que quatre equips multidisciplinaris treballin en cadascun.

El punt innovador és que tot el procés tindrà la participació ciutadana, ja que els equips participants hauran de fer una immersió al barri abans d'elaborar les seves propostes i s'hauran de reunir amb els diferents agents socials.