El segon xef del restaurant ABaC de Barcelona i xef del Somiatruites d'Igualada, David de Andrés, ha guanyat el concurs "S.Pellegrino Young Xef 2016" de la regió ibèrica, i d'aquesta manera ha aconseguit una plaça per disputar la final mundial del certamen que busca el millor cuiner jove del món, un nom que es revelarà el mes d'octubre vinent a Milà.

Segons ha informat l'organització del concurs en un comunicat, De Andrés es va imposar als 9 aspirants que van disputar la semifinal del certamen ahir al World Trade Center de la capital catalana.

Als 29 anys, De Andrés ja és propietari del restaurant Somiatruites, i té una àmplia experiència: abans d'arribar al restaurant que regenta Jordi Cruz, el xef va exercir d'ajudant de cuina en altres temples de la gastronomia catalana com El Celler de Can Roca, Neichel i Hofmann.

De Andrés, que ja va representar Espanya i Portugal en el concurs de l'any passat, ha presentat en aquesta edició un plat a base de llet d'ovella, pistils de carxofa, anyell de llet i fum de pi.

El xef i portaveu del jurat, Andoni Luis Aduriz, va destacar que el plat de David de Andrés "està molt ben resolt tècnicament amb un llenguatge propi molt contemporani" i va valorar "el cop de gosadia de generar més que un plat, una petita posada en escena; pel seu risc i execució, hem considerat unànimement que és el millor candidat per representar Espanya i Portugal".

Els 9 finalistes han hagut de preparar en directe el plat amb el qual es van presentar al concurs davant del públic i un jurat format pels xefs espanyols Andoni Luis Aduriz i Joan Roca i el portuguès Leonel Pereira.

Mentre que Roca va animar els concursants a gaudir i passar-s'ho bé mentre competeixen, Pereira va destacar "la gran projecció del concurs a escala global" i l'oportunitat d'aprenentatge que suposa competir per a un cuiner.

Aduritz, mentor

De la seva banda, Aduriz va subratllar la importància dels certàmens "com a oportunitat per conèixer la feina d'altres companys", i va afegir nt que ell mateix havia conegut anys enrere Joan Roca en un certamen gastronòmic.

A més de ser el portaveu del jurat, Aduriz donarà el seu suport al finalista de la regió ibèrica a la final del mes d'octubre, en la qual els vint seleccionats cuinaran amb l'ajuda d'un mentor davant set "savis" de la cuina: Carlo Cracco, Mauro Colagreco, David Higgs, Gaggan Anand, Elena Arzak, Wylie Dufresne i Roberta Sudbrack.