En la 63a edició de FirAnoia, la fira multisectorial de la comarca, el repte per a organitzadors, empreses i entitats de la comarca és oferir activitats cridaneres i renovades per aconseguir continuar creixent després de més de mig segle de vida. Entre les propostes més destacades hi ha el TastAnoia, que ofereix vins, caves, cerveses i degustacions gastronòmiques fetes per cellers, comerços i restaurants de la comarca.

Un aparador que els organitzadors valoren per l'èxit de públic -a mig dissabte ja hi havia 9.000 tiquets de tastos venuts- i que pretén donar a conèixer els productes i productors locals.

Per primer any, el TastAnoia ha obert la Terrasseta, un espai que durant els tres dies de fira acull tallers per a totes les edats, sempre relacionats amb el menjar i el beure. "Amb la Terrasseta volem atraure un públic que potser per ell mateix no trepitjaria la fira. Es tracta d'obrir-ho al màxim perquè pugi la participació", assegura Sònia Farran, encarregada de l'organització del TastAnoia.

Producte local desconegut

Segons Farran, el TastAnoia és una forma d'impulsar l'artesà i el productor de proximitat, ja que els participants només són de la comarca. "Tenim una oferta de molta qualitat al costat de casa que no coneixem, des de l'oli de Jorba, fins als conills de Calaf", continua l'organitzadora.

L'activitat també reuneix els vins i els caves dels cellers de la comarca. En una zona entremig de dues denominacions d'origen tan potents com són Penedès i Bages, l'Anoia queda en una frontera: els seus vins i caves s'engloben en la denominació Catalunya.

No obstant això, el nombre de productors és de prop d'una vintena. En aquest context, sense gaires escenaris per poder-se mostrar, la fira ofereix la possibilitat de reivindicar aquest producte.

Per tot plegat, TastAnoia és una fira dins de la fira que enguany s'ha allargat per tot el passeig Verdaguer i pel centre de la ciutat amb diverses activitats. Per tal d'augmentar la participació, l'esdeveniment compta amb el suport d'altres entitats que hi aporten les seves activitats. Aquest any, el torneig de futbolí o el minigolf han estat les dues novetats.

Cervesa artesana anoienca

L'auge de les cerveses artesanes està a l'ordre del dia. I seguint la tendència a la comarca ha nascut una nova beguda, l'Optimista Pessimista. Creada per José Roldán i Pol Doncel, dos amics i amants de la cervesa més autèntica que per afició es dedicaven a provar de crear noves receptes per trobar la seva cervesa ideal. Van trobar-ne una que els va agradar, la que ara forma l'Optimista Pessimista, l'única cervesa que de moment distribueixen i que es pot trobar al mercat des de fa un parell de mesos.

L'empresa que han creat l'han batejada com La Lenta, una declaració d'intencions de la seva filosofia: "la nostra cervesa està feta amb molta calma i paciència, i també es per consumir sense presses, envoltat per un bon ambient", explica Roldán. La seva intenció és ser presents en bars, restaurants i establiments de la Conca d'Òdena, no volen créixer més enllà, "el nostre mercat és aquí". Després de l'estiu, llançaran una segona cervesa, recepta que tenen ganes de donar a conèixer.