Vallbona d'Anoia té a partir d'aquest dilluns nou alcalde, el quart en poc més d'un any. Una moció de censura presentada per l'oposició (PSC, CDC i Veïns amb Veu) ha forçat el canvi d'alcaldia, i ha afegit un nou capítol a la rocambolesca gestió de l'Ajuntament. Maribel Ferrer ha estat escollida nova alcaldessa amb els vots a favor dels regidors del PSC (2), CDC (1) i Veïns amb Veu (1) i els vots en contra d'ERC (4). Durant el seu torn de paraula, Ferrer ha acusat l'alcalde sortint, Joan Garcia, d'actuar unilateralment i "amb manca de sensibilitat". De la seva banda, Garcia ha assegurat que "tot són mentides" i ha manifestat la dificultat de governar en minoria. El ple ha estat seguit per una cinquantena de veïns, que han evidenciat la divisió política que viu el poble.

El passat 18 de maig, cinc regidors de l'Ajuntament de Vallbona d'Anoia van presentar una moció de censura per tal de destituir l'alcalde, Joan Garcia (ERC). La moció es va entregar signada davant notari, pels tres grups de l'oposició (CDC, PSC, Veïns amb Veu). Dues setmanes més tard, s'ha celebrat el ple amb la moció de censura com a únic punt de l'ordre del dia.

La moció ha estat aprovada per majoria absoluta, amb els cinc vots a favor del PSC, CDC i Veïns amb Veu, i els quatre vots en contra dels regidors d'ERC. D'aquesta manera, el procediment ha acabat amb la destitució de Garcia com alcalde de Vallbona i la proclamació de la socialista Maribel Ferrer com a nova alcaldessa. Amb ella, ja són quatre els alcaldes que hi ha hagut a Vallbona d'Anoia des de les darreres eleccions municipals del 2015.

Durant la seva intervenció, Ferrer ha acusat l'alcalde sortint, Joan Garcia, d'actuar unilateralment i "amb manca de sensibilitat." A més, ha lamentat que, durant aquests deu mesos que ha durat el govern d'ERC, no s'ha aprovat el nou POUM i el personal municipal ha viscut una situació de descontrol. Ferrer ha denunciat que el govern republicà s'ha negat en dues ocasions a tirar endavant un "pacte d'unitat" i "s'ha enrocat en intentar governar en minoria". Segons Ferrer, el poble necessita tirar endavant projectes que reclamen una majoria.

Per a la nova alcaldessa, la creació del nou casal d'avis i la connexió de la C-15 amb la carretera B-224 són els principals reptes del seu mandat. A més, Ferrer creu que també s'hauran de fer passos endavant per aconseguir aprovar el nou POUM.

De la seva banda, l'alcalde sortint, Joan Garcia, ha assegurat que totes les acusacions de l'oposició són mentida i ha manifestat la dificultat de tirar endavant un govern en minoria. "Crec que una moció de censura es fa quan un govern ho fa molt malament, i no ha estat així, nosaltres hem fet 10 mesos de bon govern i no ens mereixem aquesta censura, però malauradament els números són els que són i no tenim res a fer", ha lamentat Garcia.

El ple ha estat seguit per una cinquantena de veïns que han evidenciat la divisió política que viu el poble.

Tres alcaldes en un mes

ERC va ser la força més votada en les eleccions municipals del 24 de maig del 2015, però un acord entre la resta de forces va portar a un govern amb alcaldia compartida: un any per a CiU i tres per al PSC.

El cap de llista d'ERC, Òscar Labraña va renunciar el mateix dia de la constitució de l'Ajuntament, quan es va investir alcalde Raül Parramon (CiU) gràcies a un pacte entre CiU, PSC i Veïns amb Veu. Dies més tard, Parramon va renunciar per motius personals i Eudald Planella (PSC) va assumir l'alcaldia de forma provisional. L'11 de juliol, en el ple per escollir nou alcalde, Parramon no es va presentar al ple i va acabar sent escollit el republicà Joan Garcia Semitiel, l'actual alcalde. Els dos exalcaldes van renunciar també a la seva acta de regidor. El passat mes d'abril es va produir una nova renúncia, en aquest cas del regidor Josep Peña, que havia substituït Raül Parramon. Peña també va esgrimir motius personals.