Vallbona d'Anoia té des d'ahir una nova alcaldessa, la quarta persona que ocupa el càrrec en poc més d'un any. Una moció de censura presentada per la fins ara oposició (PSC, CDC i Veïns amb Veu) va forçar el canvi d'alcaldia, i va afegir un nou capítol a la rocambolesca gestió de l'Ajuntament d'aquest municipi anoienc. Maribel Ferrer va ser escollida nova alcaldessa amb els vots a favor dels regidors del PSC (2), CDC (2) i Veïns amb Veu (1) i els vots en contra d'ERC (4). Durant el seu torn de paraula, Ferrer va acusar l'alcalde sortint, Joan Garcia, d'actuar unilateralment i "amb manca de sensibilitat". De la seva banda, Garcia va assegurar que "tot són mentides" i va lamentar-se de la dificultat de governar en minoria. El ple el van seguir una cinquantena de veïns, testimonis de la divisió política.

El 18 de maig, cinc regidors de l'Ajuntament de Vallbona d'Anoia van presentar una moció de censura per destituir l'alcalde, Joan Garcia (ERC). La moció es va entregar signada davant notari pels tres grups de l'oposició (CDC, PSC, Veïns amb Veu). Dues setmanes més tard, s'ha celebrat el ple amb la moció de censura com a únic punt de l'ordre del dia.

La moció va ser aprovada per majoria absoluta, amb els cinc vots a favor del PSC, CDC i Veïns amb Veu, i els quatre vots en contra dels regidors d'ERC. Així, Garcia era apartat de la cadira de l'alcaldia i la socialista Maribel Ferrer era proclamada nova alcaldessa. Amb ella, ja són quatre els alcaldes que hi ha hagut a Vallbona d'Anoia des de les darreres eleccions municipals del 2015.

Ferrer, a part de l'actuació sense diàleg amb la resta de forces, va acusar Garcia d'actuar amb "manca de sensibilitat". I es va lamentar que durant els 10 mesos dels govern d'ERC no s'hagi aprovat el nou POUM i el personal municipal hagi viscut "una situació de descontrol". Ferrer va lamentar que ERC s'oposés en dues ocasions a tirar endavant un pacte d'unitat. Segons Ferrer, el poble necessita tirar endavant projectes que reclamen una majoria. Per a l'alcaldessa, la creació del nou casal d'avis i la connexió de la C-15 amb la carretera B-224 són els principals reptes del seu mandat. A més, Ferrer creu que també s'hauran de fer passos endavant per aconseguir aprovar el nou POUM.

La defensa de Garcia

De la seva banda, l'alcalde sortint, Joan Garcia, va assegurar que totes les acusacions que li va fer Ferrer "són mentida" i va manifestar la dificultat de tirar endavant un govern en minoria. "Crec que una moció de censura es fa quan un govern ho fa molt malament, i no ha estat així, nosaltres hem fet deu mesos de bon govern i no ens mereixem aquesta censura, però malauradament els números són els que són i no tenim res a fer", es va lamentar Garcia.

Tres alcaldes en un mes

ERC va ser la força més votada en les eleccions municipals del 24 de maig del 2015, però un acord entre la resta de forces va portar a un govern amb alcaldia compartida: un any per a CiU i tres per al PSC.

El cap de llista d'ERC, Òscar Labraña, va renunciar el mateix dia de la constitució de l'Ajuntament, quan es va investir alcalde Raül Parramon (CiU) gràcies a un pacte entre CiU, PSC i Veïns amb Veu. Dies més tard, Parramon va renunciar per motius personals i Eudald Planella (PSC) va assumir l'alcaldia de forma provisional. L'11 de juliol, en el ple per escollir nou alcalde, Parramon no es va presentar al ple i va acabar sent escollit el republicà Joan Garcia Semitiel, l'actual alcalde. Els dos exalcaldes van renunciar també a la seva acta de regidor. El mes d'abril es va produir una nova renúncia, en aquest cas del regidor Josep Peña, que havia substituït Raül Parramon. Peña també va esgrimir motius personals.