El 47% dels joves de 15 anys d'Igualada diuen que fumen i el 40% admeten que en algun moment han begut més del compte, segons una enquesta de salut juvenil que ha dut a terme la Diputació de Barcelona per encàrrec de l'Ajuntament d'Igualada. L'estudi radiografia aquests i altres aspectes relacionats amb la salut en joves de 15 anys.

La mitjana d'edat de la primera vegada que han provat de fumar una cigarreta és de 13,7 anys. 8 de cada 10 han tastat l'alcohol alguna vegada, i el 40% han provat altres substàncies algun cop, majoritàriament el cànnabis i els tranquil·litzants. I 7 de cada 10 consideren que és molt fàcil o relativament fàcil aconseguir haixix o marihuana.

L'informe proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida, i permet conèixer els resultats del treball elaborat en matèria de promoció i educació per a la salut al llarg de tot el període escolar.

Aquest estudi es troba dintre de l'oferta que fa el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona als municipis de la província.

Durant l'acte, en què van participar tècnics del servei de salut i serveis municipals, professionals dels àmbits de la salut i de l'educació, entre d'altres, es va fer una revisió dels hàbits dels adolescents de 4t d'ESO d'Igualada. Posteriorment es va generar un debat entre els assistents.

Sexe amb mesures

L'estudi també valora aspectes relacionats amb la sexualitat. El 20% dels enquestats ha mantingut relacions sexuals amb penetració. I la mitjana d'edat de la primera relació sexual se situa als 14,7 anys. El preservatiu és el mètode anticonceptiu més utilitzat, però el 17% declaren haver practicat el marxa enrere i el 10% diuen no haver pres cap mesura de protecció. Dels que han mantingut relacions sexuals amb penetració, el 32,6% han utilitzat la pastilla de l'endemà. El 80% de les noies se senten totalment capaces de rebutjar mantenir una relació sexual amb penetració sense preservatiu. En el cas dels nois, aquest percentatge baixa al 52%.

Pel que fa a l'estat d'ànim i relacions amb els altres, el 83% dels enquestats tenen un estat d'ànim positiu, mentre que el 17% el tenen negatiu. El 88% perceben com a bo o molt bo el seu estat de salut. Es valora millor la relació amb la mare que amb el pare. 4 de cada 10 han experimentat maltractament físic o psicològic, majoritàriament a l'escola/institut.

En total, hi han participat 203 alumnes de 4t d'ESO dels centres públics i concertats d'Igualada.