L'institut Milà i Fontanals d'Igualada assoleix el reconeixement de l'excel·lència educativa, l'e2cat, atorgat per Qualicat, l'Associació Catalana per a l'Excel·lència formada per professionals i organitzacions, tant públiques com privades, compromeses en la difusió, el desenvolupament i la millora de les metodologies de la qualitat i l'excel·lència. Al territori català hi ha 21 centres educatius amb aquesta qualificació, 17 dels quals són públics i 4 són de titularitat privada o concertats.

El model d'excel·lència educativa e2cat és un model que es vol acostar a l'europeu d'excel·lència empresarial (EFQM) a l'educació, adaptant-lo a tots aquells centres educatius que tenen un alt nivell de qualitat. Centres que ja fa temps que asseguren i milloren els seus processos a partir de la norma ISO, però que desitgen continuar avançant en el camí de la millora contínua.

L'institut Milà i Fontanals disposa de la certificació ISO 9001/2008 (implantada des del 2007) i l'any vinent començarà a treballar per certificar segons la nova norma ISO 9001/2015.