El petit municipi anoienc de Sant Martí de Tous es convertirà el cap de setmana del 2 i 3 de juliol en la capital de les llegendes dels Països Catalans amb motiu de la setena edició del Festival de Llegendes de Catalunya (FesLleCat). En total, s'han organitzat unes 35 activitats que ompliran els carrers i les places del poble d'històries populars vingudes de municipis com ara Alacant, Santes Creus o Sant Llorenç del Munt. Una de les novetats d'enguany és que es reforçaran les activitats per a un públic adult i s'organitzarà una presentació literària sobre les últimes novetats editorials relacionades amb les llegendes. L'actor Jordi Martínez serà l'encarregat de clausurar l'Apagada del Misteri amb la lectura de l'última llegenda. L'organització espera superar els 4.000 visitants.

Les nombroses llegendes populars de Sant Martí de Tous (Anoia) van esperonar la creació d'un festival, el de Llegendes de Catalunya que, des del 2010, atreu més de 4.000 persones fins a la localitat anoienca encuriosits per aquestes històries fantàstiques. El festival arriba a la setena edició amb la programació de més d'una trentena d'activitats per a tots els públics i el seu director, Sergi Vallès, es mostra satisfet d'haver arribat fins aquí. "Estem molt contents perquè hem arribat fins un punt que no ens esperàvem per res del món, i ha quedat clar que realment el festival tenia un lloc dins del mercat", ha apuntat Vallès. Segons ell, cada any el públic augment entre un 15 i un 20%.

El festival arrencarà dissabte al matí amb l'obertura del mercat de la Bossa de Bou, que ofereix productes artesanals i parades de llibreters antics, i d'altres relacionades amb la lectura de llegendes o tallers per als més menuts. Al llarg del cap de setmana es podran veure espectacles com 'Una carretada de Contes', 'Les Encantades' o 'Les Dones d'Aigua'. Enguany es reforçaran les activitats per al públic adult i tindran espectacles pensats específicament per a ells com 'Sommelier Musical' o 'Dones Fosques'.

Entre les activitats més destacades del festival i que repeteixen any rere any s'hi troba l'Apagada del Misteri. El poble apagarà tot l'enllumenat públic i s'il·luminarà el casc antic amb més de 6.000 espelmes que marcaran un recorregut fins als peus del castell. Durant el trajecte, els visitants es trobaran quadres plàstics de llegendes de bruixes i històries tenebroses dels Països Catalans. L'actor Jordi Martínez serà l'encarregat de cloure l'acte amb la lectura de la llegenda final.

Un altre dels actes més populars és el de Racons de Llegenda, que es farà al llarg de tot el cap de setmana. L'activitat consisteix en què diferents narradors professionals expliquen llegendes d'alguna regió de parla catalana. En aquesta edició es podran escoltar històries d'Alacant, Santes Creus, la Bisbal, Sant Llorenç del Munt, Cervera, i del mateix municipi de Sant Martí de Tous.