Els alcaldes d´Olesa, Pilar Puimedon, Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro, s'han decidit a fer una acció conjunta per reclamar a l'Agència Catalana de l'Aigua que prengui mesures per resoldre els problemes de vessaments contaminants relacionats amb el col·lector de salmorres, que transporta rebuig salí d'alta concentració des de la zona minera del Bages fins al mar. Aquesta instal·lació es troba col·lapsada des de fa anys i necessita una repació o substitució urgent que el govern no ha afrontat al·legant manca de recursos econòmics. De totes maneres, la conducció es paga de manera majoritària amb aportacions de les empreses que hi aboquen.

Els ajuntaments reclamen que «amb la major brevetat possible» s'emprenguin les obres per fer un nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. També han demanat una reunió urgent per tal que els responsables de l´ACA els informin sobre l´estat del projecte del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat en el tram comprès entre Monistrol de Montserrat i Abrera (encara que la substitució d'aquesta canalització s'ha de fer de cap a cap), així com les accions realitzades des de la darrer trobada entre l´ACA i els Ajuntaments. La petició es produeix arran la nova fuita originada el passat 7 de juny al col·lector de salmorres al seu pas pel terme municipal d´Esparreguera, a prop de la carretera C-55.

Els alcaldes han adreçat una carta al director de l´ACA, Jordi Agustí, en la que manifesten la seva «inquietud i malestar» envers les fuites constants del col·lector de salmorres al seu pas pels tres termes municipals. Les afectacions d´aquests fuites són diverses, però especialment preocupa als alcaldes l´elevat impacte que genera sobre l´aqüífer de la Cubeta d´Abrera i el bosc de ribers de l´espai de la Xarxa Natural 2000 "Montserrat-roques Blanques-riu Llobregat", danys que, afirmen, són permanents en el temps. Alhora, les fuites impliquen una inseguretat dels tres municipis «per la possible afectació als pous de captació d´aigua potable».

L'ACA ja té redactat un projecte per al nou col·lector. Tindrà una longitud de 112 quilòmetres, i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat.També tindrà una capacitat de transport de 317 litres/segon, més del doble que l´actual conducció. De fet, la nova conducció té el doble objectiu tant de substituir l´actual col·lector, que està obsolet i pateix nombroses fuites, com d´ampliar-ne la capacitat de transport. Des de l´ACA es va quantificar en el seu moment l´obra en prop de cent milions d´euros.