Igualada ja té el projecte per transformar l'entorn de l'avinguda Catalunya en un espai natural d'esbarjo, un pulmó verd de la ciutat i àrea per al desenvolupament d'activitats de gran format. Aquí és on, per exemple, s'hi celebra cada any la concentració de globus de l'European Balloon Festival.

La proposta que ha presentat l'Ajuntament planteja actuar en les dues grans peces de terreny annexa a la carretera per fer-hi «el parc més gran de la ciutat», segons ha explicat Enric Batlle, responsable de l'estudi d'arquitectura i paisatgisme Batlle i Roig, que ha redactat la proposta. El parc quedaria integrat a l'Anella Verda i enllaçar-hi el nucli urbà amb l'entorn natural de la riera d'Òdena. Batlle ha explicat que el parc incorporarà espais diferenciats per a l'ús per part dels ciutadans i consolidarà les zones naturalitzades per atraure'n la biodiversitat.

La gran Esplanada Central tindrà el caràcter d'un prat viu de grans dimensions i servirà de catifa per a múltiples activitats i esdeveniments de gran format, com l'European Balloon Festival. La intervenció agrícola i ramadera generarà una dinàmica verda, on la gestió de les segues marcarà el calendari estacional d´usos.

Entre el passeig i l'esplanada, es planeja crear l'anomenat Jardí dels Amfibis. El drenatge del parc es preveu que sigui superficial, mitjançant canalitzacions vegetades i àrees deprimides d'acumulació, que facin visible l'aigua i afavoreixin l'aparició de biòtops naturals, amplificadors de la biodiversitat.

L'actuació total afectarà un terreny total 5 hectàrees que, un cop arranjades, permetran a la ciutadania gaudir d´un entorn natural atractiu i acollidor i, a més, seguir celebrant-hi esdeveniments que no requereixin modificacions de la superfície.

El projecte segueix les propostes del concepte Ciutats Biofíliques (Biophillic Cities), que activa el moviment entre l'entorn urbà i el natural, afavorint la presència de flora i fauna, facilitant les connexions de les persones amb els espais oberts propers. La millora ambiental de les zones urbanes i el desenvolupament d´activitats saludables promou, allà on s´implanta, una ciutat més sana on els ciutadans viuen millor.

L'alcalde, Marc Castells, afirma que "aquest concepte encaixa perfectament amb la nostra obsessió per fer d'Igualada una Ciutat Amable" i afegeix que "volem el parc de l'Avinguda Catalunya es converteixi en el nou espai de referència perquè els igualadins gaudeixin de la natura i dels esdeveniments més espectaculars en el millor entorn possible".

El govern municipal s'ha fixat com a prioritat enllestir l'actuació al terreny central, el que va del carrer d'Itàlia al carrer de França, abans de la celebració de l'European Balloon Festival de l´any 2017 i, per tant, haurà d´estar finalitzada al mes de juny de l'any vinent. El procés de licitació de les obres es durà a terme aquest estiu i es calcula iniciar l'actuació durant la propera tardor, de manera que aquest espai quedarà inhabilitat per a la celebració d´esdeveniments durant els mesos que duri. Posteriorment, s'actuarà en el terreny que va del carrer Guimaraes al carrer d'Itàlia i que requerirà una intervenció més profunda.

El tercer terreny d´aquesta zona, que s´estén entre el carrer de França i la zona esportiva de Can Busqué, de moment no serà objecte de cap actuació, i seguirà permetent la celebració d'altres esdeveniments que sí requereixen moviment de terres, com per exemple la Matinal de 4x4.