Els 900 veïns de la Beguda Alta podrien formar un municipi, segons un estudi de la Universitat de Lleida. Reuneixen els trets singulars per poder tenir una vida municipal pròpia, però l'Ajuntament de Masquefa, un dels tres municipis als qual pertany aquesta zona, ja ha indicat que en aquests moments és difícil que el Govern de la Generalitat atengui peticions de creació de nous municipis. Els representants veïnals de la Beguda Alta s'han queixat reiteradament que la corporació de torn no els ha atès prou bé.

El fet de pertànyer a tres municipis diferents -Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d'Hortons- i també a tres comarques diferents -l'Anoia, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès- complica la gestió administrativa de la Beguda Alta. Davant d'aquesta situació, la Mancomunitat de la Beguda Alta, va encomanar un estudi al Servei de Cartografia de la UdL.

L'alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat, Xavier Boquete, ha explicat que el document conclou que els veïns de la Beguda Alta tenen "una identitat pròpia" i es manifesten molt clarament a favor de ser "un municipi independent". Amb tot, també queda clar que legalment és molt difícil crear un nou municipi i, per això, diu Boquete que "l'alternativa és pertànyer a un municipi i trobar mecanismes per tenir algun grau d'identitat pròpia".

Com que la Beguda Alta és un petit nucli de població que pertany a tres municipis i tres comarques diferents, els seus veïns depenen administrativament de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o San Llorenç d'Hortons (Alt Penedès), en funció del carrer on resideixen. D'aquesta manera, els prop de 900 veïns de La Beguda Alta paguen impostos diferents, segons el municipi al qual pertanyen, i s'han de desplaçar a fer les gestions administratives a l'Ajuntament corresponent.

L'alcalde de Masquefa i president de la Mancomunitat de la Beguda Alta, Xavier Boquete, fa anys que denuncia aquesta situació davant de les administracions superiors. Després de fer una enquesta entre els veïns d'aquest nucli de població per conèixer com volien solucionar aquesta situació i veure que "el 90% dels enquestats ens deia que volien dependre d'un sol municipi", la Mancomunitat va encarregar un estudi al Servei de Cartografia de la Universitat de Lleida (UdL) amb l'objectiu que "algun especialista ens donés la seva opinió sobre com s'havia de resoldre aquest conflicte", ha explicat Boquete.

La primera conclusió a la qual ha arribat l'estudi és que "la Beguda Alta té una identitat pròpia i els seus veïns manifesten molt clarament que voldrien ser un municipi independent", ha detallat Boquete. Tot i això, el batlle masquefí ha exposat que amb la reglamentació actual "queda descartat" que es pugui crear un nou municipi i, per això, assegura que una alternativa és que la Beguda Alta "pertanyi només a un dels tres municipis i es trobin mecanismes perquè puguin tenir un grau d'identitat pròpia, per exemple, com a Entitat Municipal Descentralitzada".

L'estudi, segons Boquete, també conclou que si la Beguda Alta s'hagués d'adscriure a un dels tres municipis aquest hauria de ser Masquefa. "Més del 70% dels veïns diuen que voldrien pertànyer a Masquefa" si haguessin d'escollir un dels tres municipis, ha afirmat Boquete. De fet, el batlle ha indicat que la majoria dels veïns de la Beguda Alta indica, en les respostes de l'enquesta que se'ls va fer, que si s'han de desplaçar, el lloc on més acudeixen és Masquefa.