Tècnics de la Diputació de Barcelona estan duent a terme una intervenció per consolidar un arc d'entrada del pont del Diable de Martorell, construcció que és el símbol identificador de la població. Amb aquestes proves tècniques s'intenta resoldre el problema de despreniments que hi ha hagut des del 2010.

L'última restauració que es va dur a terme a la construcció va ser l'any 1928. El pas dels anys ha deteriorat l'estructura, i el 2010 van tenir lloc diferents despreniments, el que va alertar sobre la necessitat d'intervenir-hi. Des d'aleshores, tècnics especialitzats van iniciar un seguit de treballs per detectar el problema de l'arc d'entrada, i es va fer una protecció a través d'una xarxa per evitar que el despreniment pogués fer mal a algun vianant.

Un cop fetes les anàlisis de les mostres extretes, el cap de servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació, Joan Closa, va anunciar que "amb el pas del temps, un seguit de carreus s'han separat, i això ha provocat que el formigó romà estigui a la intempèrie i es degradi. Les anàlisis ens han dut a experimentar amb uns morters per a la injecció i per a la restauració de l'art, compatibles amb els materials romans, i garantir així la perdurabilitat del monument en el temps".

La solució proposada ha estat aplicar puntualment morters analitzats i testats al laboratori, per validar la compatibilitat amb els materials existents. Però Closa afirma que "fins d'aquí a quatre o cinc mesos no retirarem les mostres que estem aplicant aquests dies, per analitzar la seva efectivitat en el monument".

Durant aquests dies s'han muntat tres bastides tubulars que no impedeixen el pas dels vianants, però en garanteixen la seguretat.

Així, s'haurà d'esperar per conèixer els resultats de les proves i poder iniciar la redacció del projecte de restauració de l'arc romà, però és un procés necessari per a garantir la seguretat i la conservació adequada de l'estructura.

De l'eficàcia d'aquestes proves en dependrà la decisió final sobre com abordar la consolidació de l'art central del pont del Diable de Martorell.