L'European Balloon Festival, que se celebrarà a Igualada del 6 al 10 de juliol, commemora els 20 anys amb alguns actes especials, com ara una coreografia aèria amb globus d'heli il·luminats i la presència de tres grans globus aerostàtics amb formes especials: un lleó i dos pingüins. Per la restat, el festival segueix la mateixa estructura dels anys anteriors.

Segons ha detallat el director esportiu, Àngel Aguirre, enguany hi participaran una quarantena de pilots procedents d'arreu del món. Els organitzadors també han celebrat la decisió de l'Ajuntament d'arranjar el camp de vol, ja que asseguren que els permetrà créixer qualitativament i quantitativament.

Amb vint anys a l'esquena, el festival de globus aerostàtics European Balloon Festival s'ha consolidat com la concentració de globus més important de l'Estat. Així ho han explicat els organitzadors, que han avançat que hi ha inscrits més d'una quarantena de pilots estrangers. A banda d'aquests, n'hi haurà una quinzena d'Igualada, una vintena de Catalunya i entre cinc i sis de la resta de l'Estat. Tot i això, les inscripcions encara no estan tancades i s'espera arribar als cinquanta equips participants.

Una de les activitats que es consolida és la del divendres al matí: un enlairament de globus des de diferents punts del centre d'Igualada. Es tracta de la iniciativa "Vol de ciutat", que es va posar en marxa l'any passat i consisteix que una vintena de globus s'enlairaran des de diferents punts cèntrics de la ciutat com la plaça de Cal Font, el parc de l'Estació Vella o la plaça de l'Ajuntament.

Seguint l'esquema d'edicions anteriors, el festival també inclourà l'encesa nocturna de globus "Night Glow Piromusical" el dissabte 9 de juliol, una Zona Village i una Fan Zone al camp de vol de l'avinguda Catalunya amb activitats per fer en família. La mateixa tarda del dissabte es farà una volada massiva d'estels gegants construïts amb tela de globus reciclada. El "Night Glow" aquest any anirà seguit d'un espectacle musical conjunt de la Companyia Elèctrica Dharma i Comediants.

A més, també s'ha creat un espectacle pensat especialment per a l'ocasió. Es tracta de Suspès. Constel·lacions arquitectòniques, i consisteix en una coreografia aèria feta amb globus d'heli il·luminats per llums de led de diferents colors i suspesos a diferents alçades, que s'aniran encenent i apagant de manera coordinada amb la música.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha refermat el compromís del consistori per arranjar el camp de vol de l'avinguda de Catalunya amb l'objectiu que estigui enllestit per a la propera edició del festival. Segons ha explicat el seu director, Ramon Lladó, molts pilots internacionals no vénen per les condicions del camp perquè "estan acostumats a enlairar-se damunt de gespa per no fer malbé els globus". Lladó ha expressat que era una decisió que esperaven "amb candeletes" i creu que un cop el camp estigui a punt també podran fer una promoció més important del festival i aconseguir més patrocinadors.