La zona nord d'Igualada tindrà un nou centre cívic en un termini màxim de tres anys

El futur equipament s'ubicarà entre l'Avinguda Mestre Muntaner i el carrer Sant Martí de Tous

30.06.2016 | 07:13

L'Ajuntament d'Igualada ha iniciat el projecte per dotar la zona nord de la ciutat d'un nou equipament cívic municipal, i reforçar així els quatre que actualment ja donen servei a la capital de l'Anoia. L'alcalde, Marc Castells, ha explicat que aquest nou equipament "vol acabar d'equilibrar el municipi pel que fa a la distribució dels equipaments cívics i els serveis que s'ofereixen a la ciutadania". Per Castells, "els centres cívics són pols d'activitat, de salut, de dinamisme i de cohesió social, fonamentals per a la vida dels barris i per a les relacions de les persones. Per això, volem fer una aposta decidida per fer arribar la seva influència al conjunt dels districtes". El futur equipament s'ubicarà entre l'Avinguda Mestre Muntaner i el carrer Sant Martí de Tous, i es preveu posar-lo en marxa abans de tres anys.

El departament d'Entorn Comunitari ha identificat, a partir de nombroses peticions de veïns i col·lectius de comerciants, una mancança important a la zona nord d'Igualada pel que fa a equipaments cívics. Per això, l'Ajuntament ha decidit arrencar ara el projecte que preveu donar servei a aquesta àrea, que concentra més d'una quarta part de la població de la capital de l'Anoia.

De moment, l'Ajuntament treballa en la concreció d'aquest futur recurs municipal, que provisionalment rep el nom de Centre Cívic Nord. D'una banda, ja s'ha seleccionat el terreny considerat més adequat, una parcel·la de 1.600 m2 ubicada entre l'Hotel Amèrica i les cotxeres de la Hispano Igualadina, amb accés des de l'Avinguda del Mestre Muntaner i des del carrer de Sant Martí de Tous.

Es tracta d'un terreny de titularitat privada, amb bon accés i situació cèntrica, pròxim a l'Hospital d'Igualada i a diferents parcs i zones verdes, per la qual cosa aquesta ubicació es considera "òptima" per a la consolidació d'una nova àrea d'equipaments. L'operació de compra, valorada en uns 350.000 euros, ja ha rebut el vist-i-plau corresponent per part del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya.

Aquest any 2016 el consistori vol recollir les opinions de la ciutadania i les entitats que l'utilitzaran en el futur, per tal de definir-ne els usos més apropiats. En funció d'això, es definirà el programa i es redactarà el projecte executiu al llarg de l'any 2017, alhora que es faran totes les tramitacions urbanístiques. Es preveu, finalment, executar les obres el 2018 i posar en funcionament el centre cívic entre els últims mesos d'aquell mateix any i l'inici del 2019.

Els centres cívics a Igualada

Igualada, amb prop de 39.000 habitants, compta avui amb quatre centres cívics públics: dos de titularitat municipal, el Centre Cívic de Fàtima i l¡Espai Cívic Centre, i dos que depenen de la Generalitat de Catalunya, el Casal del Passeig i el Casal Cívic Montserrat.

El Centre Cívic de Fàtima, inaugurat l'any 1995 i ubicat al districte Ponent, té una àrea d'influència d´uns 5.100 habitants incloent Sesoliveres i el Pla de La Massa, mentre que l'Espai Cívic Centre, obert el 2005, cobreix el districte Centre amb un públic potencial de 8.900 habitants. El Casal Cívic Montserrat, al districte de Llevant, dóna servei a una població d'unes 9.100 persones i el Casal del Passeig, cobreix el sud del districte Pla de Sant Magí, amb uns 6.200 habitants.

Aquesta distribució fa que, actualment, la zona nord de la ciutat, comprenent el nord del Pla de Sant Magí, el nord del districte Ponent i Les Comes, amb uns 11.000 habitants, no tingui cap centre cívic de proximitat. És, a més, una zona amb pocs recursos com ara sales polivalents, ludoteques, espais per joves i gent gran o espais per a la celebració d´actes a disposició de la ciutadania i les entitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema