Calaf ret homenatge a Laureà Figuerola, l'inventor de la pesseta

El descobriment d'una placa inicia el bicentenari del naixement de qui va ser ministre d'Hisenda

05.07.2016 | 00:00
La placa es va descobrir a la casa pairal de la família Figuerola

Durant tot un any Calaf commemorarà el bicentenari del naixement de Laureà Figuerola, economista i polític català i creador de la pesseta, que va néixer en aquesta població l'any 1816. Els actes van començar ahir amb la descoberta de la placa commemorativa a la casa pairal de la família Figuerola i l'entrega del premi a la guanyadora del concurs de cartells de la festa major.
Passades les set de la tarda es descobria la placa i s'iniciava l'any dedicat al reconegut personatge. Va ser amb la presencià de l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, i la regidora de Gestió Econòmica i Financera, Montse Mases. També amb Merche, Manuel José i la Maite Figuerola, familiars descendents de l'homenatjat.
Després de descobrir la placa entre els aplaudiments d'un centenar de persones al número 17 del carrer Ravalet, la regidora Mases va ser la primera a adreçar-se als calafins. Ho va fer amb un repàs històric per la vida de Laureà Figuerola i va assegurar que aquesta celebració "no es pot quedar en un dia" i que "es donarà vida al seu record" en actes com la festa major o els Jocs Florals. Per part de la família va ser Merche Figuerola qui va dirigir-se al públic i va mostrar l'alegria del moment per dos motius: el fet de mantenir el record i el fet que Calaf comptés amb ells per fer-ho.
Badia també va fer referència a la vida del protagonista i en va destacar aspectes, com la modernització de l'economia catalana i espanyola i la reforma monetària, i va afegir que va ser ell qui va "ordenar el caos monetari d'aquell moment". Va ser el mateix alcalde qui va anunciar que proposarà un reglament d'honors i distincions i que quan aquest estigui fet es donarà un reconeixement solemne al qui també va ser ministre d'Hisenda del govern espanyol.
En el marc de la celebració es va entregar el premi al guanyador del concurs del cartell de festa major, que havia d'anar relacionat amb la celebració del bicentenari. De les 18 propostes presentades, la guanyadora en va ser la de la Montse Graells amb un cartell de colors vius vinculats a la festa major, elements de Calaf actuals i de l'època del protagonista, i símbols relacionats amb Figuerola, com el bitllet de 100 pessetes.
Finalment, l'acte va ser tancat amb un brindis amb cava per part de tots els presents i el concert del grup d'havaneres modernes Vent endins.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema