El cel d'Igualada es desperta i se'n va a dormir amb globus, des d'ahir i fins diumenge. L'European Balloon Festival porta una quarantena d'equips a la capital de l'Anoia, que ahir es van enlairar en el primer vol. Una cita en la qual l'organització convida la premsa a viure l'experiència de pujar en aquests entranyables aparells, ara passats per l'enginyeria de l'empresa igualadina Ultramagic, que n'és la gran proveïdora a Catalunya i a mig món. Enguany, el festival arriba a la vintena edició, amb el tràgic accident mortal de l'any passat en el darrer dia de vol present, i amb la sensació que s'oblidarà el drama del 2015 i la vintena edició tornarà a ser, com sempre, una festa del cel.

La imatge plàstica de l'enlairament massiu de globus a les vuit del matí es va viure ahir en un dia en què des de primera hora el sol picava de valent i el vent estava quiet, pràcticament aturat. Els pilots van haver de buscar a diferents alçades quin era el corrent d'aire que els permetia sortir del punt d'inici. I, majoritàriament, els pilots van aterrar amb els seus aparells a l'entorn del camp de vol.

El festival és aquest punt de trobada entre la gent dels globus, però també és una competició. La d'aquesta primera jornada de competició va ser la de Llebre. Els diversos globus van haver de perseguir "un globus llebre" que s'havia enlairat prèviament i que anava canviant constantment de direcció i d'altitud. El pilot català Aleix Rodríguez, del globus "Tasta el vol", va ser-ne el guanyador. Va aconseguir aterrar a l'Aeròdrom Igualada-Òdena, al mateix lloc on ho havia fet el globus llebre. Només 8 pilots més van poder apropar-se a les coordenades.

Enguany, per celebrar els vint anys del festival, tres globus amb formes especials aporten un punt de diversió i espectacularitat al cel d'Igualada. Es tracta d'un cap de lleó i de dos pingüins. El primer és propietat del zoo britànic Longleat, i la parella de pingüins pertany al pilot anglès Andrew Holly.

Els globus que participen en aquesta vintena edició de l'European Balloon Festival vénen de països com Mèxic, Xile, Suïssa, Anglaterra, Holanda i Bèlgica. Així mateix, el certamen també té la presència de nombrosos pilots catalans i de l'Estat espanyol.

Tal com ja s'ha fet a les edicions anteriors, a més de la competició esportiva, el Festival inclourà l'encesa nocturna de globus, el Night Glow Piromusical (dissabte). El Night Glow anirà seguit del concert de la Dharma.