Els veïns del barri del Rec s'han constituït en assemblea per tenir una veu pròpia en el debat sobre el futur del sector de les adoberies d'Igualada. Una seixantena de persones i 14 entitats del bari han presentat una sol·licitud a l'Ajuntament d'Igualada per poder dir la seva en el procés de discussió sobre el futur urbanístic del Rec. El veïns es van constituir en grup dilluns després d'una primera reunió.

El barri, deteriorat pel progressiu abandonament de les empreses de les velles instal·lacions, és un dels grans temes pendents de la ciutat. Urbanísticament, Igualada li ha de trobar el lloc i l'ús. Patrimonialment té un valor i un encant, amb una important presència de la construcció industrial de principis del XX, però, annexat a la trama urbana de la ciutat tal com està, és evident que el futur industrial, ara, li és sobrer. L'ús urbanístic que acabi tenint, però, també és molt important per a la propietat, perquè l'afectació urbanística condicionarà el preu del sòl i dels edificis en un futur. Aquesta valoració, aquest dibuix del sud de la ciutat, aquesta nova Igualada que hi ha per descobrir i per transformar, és justament el que va encallar la darrera revisió del Pla General Urbanístic que impulsava el govern socialista. Amb CiU al govern, la visió que hi ha del Rec ha tornat a canviar.

De totes maneres, el veritable canvi arriba ara, quan l'Ajuntament havia iniciat un procés ciutadà que volia dirigir i li ha sorgit un moviment ciutadà que s'ha organitzat i que hi vol dir la seva. Si més no, en el procés hi haurà uns nous interlocutors i que estaran del tot identificats amb el Rec.

Una assemblea inicial

L'assemblea que es va fer dilluns passat va anar destinada als veïns de l'indret. Hi van participar una vuitantena de persones entre veïns que hi eren a títol individual i representants d'entitats.

En aquesta primera sessió, segons han explicat els mateixos veïns, es va fer un breu repàs històric sobre el barri del Rec i es va informar sobre el projecte urbanístic que actualment prepara l'Ajuntament i les reunions de l'anomenat Consell del Rec, que s'impulsa des del mateix consistori.

Els assistents "van exposar idees i propostes", expliquen el veïns en un comunicat "i fruit d'aquestes es van consensuar els següents acords: constituir l'assemblea, amb la voluntat d'arribar a més gent i amb l'objectiu de crear una estructura organitzativa; participar activament en el procés de transformació del barri i poder ser una entitat decisòria en aquest procés i emplaçar l'Ajuntament a una primera trobada amb els veïns, entitats, propietaris i industrials del barri, amb l'objectiu de ser convenientment informats i començar a intercanviar idees.