L'Ajuntament de Martorell ha aprovat la modificació de la futura Àrea Residencial Estratègica (ARE) La Sínia II i l'Horta de la Vila per crear un gran espai protegit al voltant dels seus rius, que articuli el centre històric amb els barris a l'altra banda de l'Anoia; per desenvolupar, així, un nou urbanisme "sostenible i harmònic". L'acord elimina la previsió de construir nous habitatges a l'Horta de la Vila, que era un model totalment oposat a l'actual. S'havia presentat per un govern del mateix color polític que l'actual, però, això sí, en un altre moment de perspectives de creixement i de valors per tenir ciutats més agradables per als que hi viuen. Ara cal que la Generalitat, la comissió d'Urbanisme, confirmi la modificació.

Els canvis en l'actual Pla Director Urbanístic a l'ARE de La Sínia II l'Horta de la Vila hi resoldran "disfuncions del planejament aprovat el 2009 i una manca d'adequació respecte al nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM)". Per al regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, les modificacions responen a "un canvi de model urbanístic" i es basen en tres grans idees: "blindatge, protecció i planificació". Bargués va explicar que darrere aquests canvis "hi ha el compromís de crear una ferradura verda per protegir l'entorn natural, blindar-lo i oferir a les generacions futures un espai de lleure i gaudi de qualitat que articuli el centre històric amb l'eixample de Martorell de forma sostenible i definitiva". El responsable d'Urbanisme va dir que "hem de mirar cap a un riu que deixi de ser un abocador per convertir-se en un parc". Per poder fer aquestes modificacions, l'Ajuntament de Martorell ha de demanar autorització a la Generalitat.

En aquest sentit, va destacar el "molt bon diàleg amb l'ACA" -Agència Catalana de l'Aigua, organisme de la Generalitat que gestiona l'entorn dels rius- i "la tria, a través dels criteris dels tècnics, de la proposta més rupturista, que dóna centralitat al nucli històric i que crea una transició entre zona urbana i el riu amb equipaments municipals i privats".

El canvis de l'ARE en el cas de l'Horta de la Vila suposaran la reducció de l'àmbit d'afectació d'aquesta àrea. Així, s'elimina la proposta inicial de construcció de nous habitatges, i només s'hi podran edificar equipaments, ja siguin públics o privats.

Els equipaments es podran construir en la franja que hi ha entre el Complex Esportiu La Vila, el camp de futbol de les Carolines i l'antiga llar d'infants del Pont del Diable. La resta de la zona serà per a horts socials, camps agrícoles i àmplies zones d'esbarjo per a la ciutadania. La nova proposta també preveu elevar el camp de futbol de les Carolines al nivell del carrer Revall.