El ple del Parlament debat aquest dimecres una revisió de la Llei de vegueries que normalitza els límits després de la creació de la comarca del Moianès i abans de la creació de la regió del Penedès, que inclou bona part dels municipis de la comarca de l'Anoia. De fet, tots, excepte els que es consideren de l'Alta Segarra. En els documents que han presentat els grups parlamentaris per a l'aprovació hi figuren amb la denominació Alta Anoia, un nom que s'ha utilitzat darrerament en substitució de la històrica Alta Segarra.

Els grups, tots menys Ciutadans i PP, porten a aprovació una "adaptació" de la Llei de vegueries del 2010. En principi, Junts pel Sí, PSC, CUP i Catalunya sí que es pot formen una majoria amplíssima respecte de C's i PP i l'aprovació és pràcticament segura.

Diuen els diputats en el seu text que el Penedès és "una comarca geogràfica natural" i recorden els moviments socials que hi ha hagut per a la seva creació. I afegeixen que "l'aprovació vol consolidar el reconeixement de la realitat i singularitat territorial del Penedès". No es tracta del procés definitiu, encara, sinó de fer possible que s'iniciï aquest pas últim.

En la proposta, la demarcació de Barcelona comprèn les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental; es redefineix la Catalunya Central, que inclou les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Moianès i Osona, i els municipis de Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera i Veciana; i es diu, també, que la demarcació del Camp de Tarragona queda constituïda per l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès.

D'altra banda, es crea la nova demarcació amb la vegueria del Penedès que inclou l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia (llevat dels vuit municipis que formen l'Alta Segarra).