El compositor martorellenc Joan Cererols és la primera personalitat històrica que dóna nom a un dels trens que circulen per la línia Llobregat-Anoia després que ahir es bategés una de les unitats 213 renovades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb el seu nom. Una iniciativa que es va iniciar ahir a Martorell, però que continuarà els propers mesos amb actes similars a ciutats com Manresa i Igualada.

Cererols, nascut l'any 1618 a Martorell, va ser un compositor de música litúrgica, instrumentalista i monjo benedictí al monestir de Montserrat, on va entrar el 1636. Va ser mestre de música de l'escolania i mestre de capella durant més de 30 anys, i se'l considera el músic més reconegut de tota la història del monestir. L'elecció de Cererols la va fer el mateix Ajuntament de Martorell, després que FGC els demanés que escollissin un personatge cèlebre de la vila per posar el seu nom a un tren. L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va explicar ahir que Cererols és "un dels referents de la música litúrgica al nostre país", i va justificar la seva elecció per batejar el comboi perquè, d'aquí a dos anys, el 2018, se celebrarà el 400è aniversari del seu naixement.

Aquesta iniciativa de batejar les unitats de FGC amb personatges de rellevància als pobles i ciutats per on passa la línia Llobregat-Anoia coincideix amb les tasques de renovació de les unitats de la sèrie 213 que la companyia està fent progressivament. Enric Ticó, president de FGC, va comentar que esperen que a final d'aquest any les 42 unitats d'aquesta tipologia que tenen actualment estiguin enllestides. La millora d'aquestes unitats consisteix en la substitució de les tapisseries, la modificació de l'enllumenat interior perquè sigui més eficient, el canvi d'imatge dels lavabos i l'ús de nous vinils, tant a l'interior com a l'exterior dels combois, per facilitar la neteja i la conservació del tren. Entre aquest vinils n'hi ha alguns que expliquen qui va ser Joan Cererols. Ticó va explicar que aquesta intervenció suposa "una operació modesta quant a inversió", però significa una millora important de cara als usuaris i en relació amb l'estalvi energètic. També es busca augmentar els nivells de satisfacció dels viatgers per tal d'equiparar-lo amb els que tenen les unitats 113 que hi ha a la línia del Vallès.

A l'acte d'ahir, celebrat a l'estació Martorell-Central, també hi van assistir diversos regidors de l'Ajuntament de Martorell i el pare Manel, de l'abadia de Montserrat. L'alcalde, Fonollosa, va aprofitar l'ocasió per reivindicar la inversió que ha de fer Adif a Rodalies per crear una estació intermodal i amb dos operadors. "Tenim mitja estació feta i ens falta l'altra meitat, la que correspon a Adif", va dir Fonollosa.