El Consell Comarcal de l'Anoia vol garantir que en determinats nuclis, que a priori no podrien disposar del transport escolar obligatori perquè es troben integrats dins del mateix municipi on s'ha de fer el desplaçament, puguin tenir igualment aquest servei per les distàncies que els separen.

En aquesta línia, l'ens comarcal va aprovar en el darrer ple una moció per "garantir als usuaris subjectes a aquests casos la igualtat d'oportunitats" respecte als que tenen el transport gratuït. Així, el Consell reconeix la singularitat d'Òdena, la Torre de Claramunt, Cabrera d'Anoia, Masquefa i Piera.

El text de la moció que es va aprovar posa en relleu les característiques especials d'algunes localitats del seu àmbit, "amb l'objectiu de crear una cohesió social entre els municipis de transport obligatori i els de no obligatori".

Concretament, el Consell reconeix la singularitat del barri de Sant Pere (Òdena); Vilanova d'Espoia i Pinedes de l'Armengol (la Torre de Claramunt); el Castell i Can Ros (Cabrera d'Anoia), Can Quisero, el Maset i Can Parellada (Masquefa); i del Portell, Can Canals, Can Cairot, Can Bonastre, Vallbonica, Can Mussarro, Can Mas, Can Bou, Can Claramunt, la Grua, Sant Jordi, la Fortesa, Sant Jaume Sesoliveres, el Badorc, Can Mata, el Raval, Carretera del Bedorc, Ca n'Aguilera, Bosc de l'Aliga i Can Martí (Piera).

El Consell defensa aquesta moció a l'empara del reconeixement que va fer el Parlament de Catalunya de la singularitat de Piera, a causa que alguns nuclis del municipi estan a fins a 10 quilòmetres del centre escolar més proper.

L'ens comarcal vol que els alumnes de la comarca amb transport escolar no obligatori, que estan amb les mateixes condicions que el nucli de Piera, puguin tenir les mateixes oportunitats d'accés a les escoles.

El Consell de l'Anoia argumenta que la Llei 12/2009 d'Educació estableix que les administracions públiques, a fi de facilitar l'accés en condicions d'equitat als serveis escolars de menjador i transport durant els ensenyaments obligatoris, han d'oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals. La mateixa llei també estableix que els consells comarcals poden assumir les competències en matèria de transport i altres serveis escolars, com passa a la comarca de l'Anoia.

En el cas del desplaçament dins del mateix municipi, el transport escolar no és obligatori ara mateix i el departament estableix una aportació diària obligatòria de l'alumne.

Amb l'aprovació d'aquesta moció, el Consell vol garantir a les famílies amb transport no obligatori de la comarca que tinguin les mateixes oportunitats que les famílies que tenen la gratuïtat del servei, com les que van a les escoles de Barcelona que poden utilitzar la T-12 i van amb el transport gratuïtament fins als 14 anys.