El nou alberg de pelegrins d'Igualada entrarà en funcionament el 2021

La capital de l'Anoia vol aprofitar l'arribada de visitants que portarà el Camí Ignasià i projectar un equipament que sigui "referent"

16.08.2016 | 09:41
El nou alberg de pelegrins d'Igualada entrarà en funcionament el 2021

L'Ajuntament d'Igualada vol que el nou alberg de pelegrins de la ciutat estigui en funcionament el 2021, un any abans de la celebració dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. Amb aquesta efemèride es donarà un impuls al Camí Ignasià, una ruta que recrea el recorregut que va fer Ignasi de Loiola l'any 1522 des de Loiola fins a Manresa, passant per diverses localitats catalanes com Lleida, Verdú, Igualada o Montserrat. L'alberg tindrà capacitat per a una cinquantena de persones i el projecte sumarà un pressupost d'1,5 milions d'euros. Així ho ha explicat a l'ACN el regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont, qui ha assegurat que volen fer un alberg que sigui "referent" al llarg del camí amb l'objectiu de "posar Igualada al mapa".

Des de la casa natal de Sant Ignasi de Loiola, a la localitat basca d'Azpeitia, fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Aquests són els punts d'inici i final del Camí Ignasià, un recorregut de 650 quilòmetres dividits en 27 etapes que transcorre per cinc comunitats autònomes diferents –el País Basc, la Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya-. A Catalunya, el camí es divideix en set etapes diferents i fa parada a Lleida, Palau d'Anglesola, Verdú, Cervera, Igualada, Montserrat i Manresa. Precisament, Igualada és l'antepenúltima parada abans d'arribar a la capital del Bages i del seu pas per Montserrat.

L'any 2022 es compliran 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi a Manresa i de la seva estada espiritual a la Cova. Arran d'aquest fet, es preveu que el Camí Ignasià agafi més rellevància i augmenti el nombre de pelegrins que decideixen fer aquest recorregut. Per això, des de l'Ajuntament d'Igualada s'ha decidit impulsar la creació d'un alberg de pelegrins que tindrà capacitat per a unes 50 persones. A banda d'acollir els pelegrins ignasians, l'equipament també es concep per allotjar pelegrins del Camí de Sant Jaume o bé turistes que visitin la ciutat per altres motius.

El regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont, ha explicat que els pelegrins que facin el Camí Ignasià tindran "parada obligada" a la capital de l'Anoia, ja que és el lloc on Ignasi de Loiola "va treure's la roba militar i va posar-se una roba més humil". Per això, ha avançat Pont, la ciutat vol crear un discurs propi al voltant d'aquest fet i està previst que a la planta baixa de l'alberg hi hagi un centre d'acollida turística, que informi sobre el Camí Ignasià, però al mateix temps "que doni als visitants informació sobre els atractius turístics d'Igualada i la Conca d'Òdena".

Actualment el Camí de Sant Jaume acull uns 500 pelegrins l'any. Igualada, que també és un dels llocs de pas d'aquest recorregut, compta avui en dia amb un petit alberg de pelegrins amb tan sols 12 places i que, segons Pont, "no té les condicions òptimes". Ara, amb la projecció del nou alberg, la ciutat "fa un gran salt qualitatiu". Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, en època baixa es preveu que facin el Camí Ignasià unes 200 persones diàries, mentre que en època alta en seran 400. Des del consistori igualadí confien que l'alberg tingui una ocupació total en època alta, mentre que en època baixa se situï al 80%.

Un edifici singular
L'alberg de pelegrins s'ubicarà a l'edifici modernista de Cal Maco (1914), que actualment acull l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. La intenció del consistori és traslladar l'Arxiu al llarg del 2019 a l'edifici de la Teneria, que s'ha de rehabilitar íntegrament però que ja compta amb el projecte fet. Cal Maco és un edifici inclòs en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que està situat a la Plaça de la Creu d'Igualada, al bell centre de la ciutat. L'edifici es va construir el 1914 i, uns quants anys després, el 1986, s'hi va instal·lar l'Arxiu Comarcal de l'Anoia.

Segons ha detallat Pont, la planta baixa de l'edifici es dedicarà a l'espai d'acollida al visitant i també servirà com a sala d'exposicions permanent. A la primera planta hi haurà les sales d'usos comuns de l'alberg –cuina i menjador-, mentre que les plantes segona i tercera es dedicaran als dormitoris i altres usos com la bugaderia i sala de reunions. El projecte preveu diferents tipus d'habitacions en funció del perfil d'hoste: 4 habitacions comunitàries amb un màxim de 8 ocupants; 3 habitacions familiars per a 4 ocupants; i 7 dormitoris dobles –coneguts com a 'eremitoris'-.

Pont ha avançat que el pressupost del projecte suma uns 1,5 milions d'euros i està previst que les obres estiguin enllestides el 2021, un any abans de la commemoració de l'Any Ignasià.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema