El jaciment de l'abric Romaní de Capellades ha arrencat aquesta setmana la 34a campanya d'excavacions arqueològiques, que s'allargaran fins al 28 d'agost amb la participació d'un equip de 55 persones. Enguany, els treballs se centren al nivell Q, amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement d'un assentament neandertal de fa 60.000 anys.

L'abric Romaní és una balma que s'obre dins la cinglera del Capelló. Es tracta d'un jaciment del paleolític que des de l'any 1983 està en procés d'excavació en diverses campanyes dirigides per l'arqueòleg i exdirector de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Eudald Carbonell.

En la campanya d'aquest estiu es volen descobrir elements que permetin conèixer com eren els models de conducta a l'assentament neandertal de fa 60.000 anys. De moment, i segons ha explicat Carbonell, ja han començat a sortir campaments neandertals de grups d'entre sis i vuit persones, "que eren caçadors de cavalls, cérvols i cabres". L'arqueòleg ha dit que l'abric Romaní és "molt monòton", ja que "un dels elements que sempre trobem són els fogars". De fet, cada any es troben entre 40 i 50 fogars, un fet molt singular que no es dóna a cap altre jaciment. Per això, l'abric Romaní és "únic al món, ja que és el lloc on s'han excavat més fogars de la història". Això ha portat els investigadors a constatar que els focs eren molt important per als neandertals perquè "afavorien la seva sociabilitat i ens indiquen que, sense els fogars, se sentien sols". Pel que fa a les estades que els neandertals feien a l'abric Romaní, Carbonell ha relatat que n'hi feien de tot tipus, "des d'aplecs, fins a bivacs o petites ocupacions".

Carbonell ha explicat que, en els propers anys, el seu repte és convertir l'abric Romaní de Capellades en un "referent" internacional en el camp de l'alimentació dels neandertals, i ha dit que això és possible, ja que al jaciment de Capellades s'hi han trobat milers de restes d'eines de fusta, de pedra i també d'animals i plantes, així com els centenars de fogars.

En canvi, trobar restes de neandertal és una possibilitat remota. Després dels més de trenta anys d'excavacions a l'abric Romaní, els investigadors no n'han trobat mai. Un dels arguments és que, en els campaments d'aquestes característiques, els neandertals no enterraven els seus morts.