La Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) va començar aquest projecte ara fa dos anys amb molta il·lusió i ahir, amb l'inici de la festa major, se'n van veure els resultats. Una sala de sessions de l'Ajuntament d'Igualada plena a vessar rebia els gegants vells estrenats el 1861 i desapareguts durant la guerra civil. Ara s'han recuperat per tornar la història a la ciutat.

L'expectació de la presentació era màxima i així es va notar amb l'assistència. L'encarregat de començar va ser el regidor de cultura, Pere Camps, qui va disculpar la no presència de l'alcalde, Marc Castells, davant d'alguns xiulets crítics. Entre el públic i també acompanyant els ponents hi havia part del govern, l'oposició i les diputades Alba Vergés i Maria Senserrich. Va ser Ismael Miñano (FESTHI) qui va encetar l'explicació del que hi havia present a la sala, els gegants vells i el tabal.

Els gegants eren les figures més esperades. La primera referència a Igualada data del 1400, cosa que fa que la ciutat sigui una de les primeres en tenir constància d'aquests elements a Catalunya. Pel que fa als gegants recuperats, van ser estrenats el 1861 però van desaparèixer amb la guerra civil. Amb la recuperació s'ha volgut "estirar una mà a la història de la ciutat", comentava Miñano. Una tasca que s'ha desenvolupat durant 2 anys i que ha estat col·lectiva per diverses raons: s'han consultat diversos arxius, s'ha parlat amb experts del món geganter i s'ha tingut un ampli mecenatge des d'entitats, empreses i individuals que han fet possible l'arribada dels gegants vells. També ho han fet possible l'Ajuntament d'Igualada i la Diputació de Barcelona.

A la presentació es va tenir la presència del constructor i pare d'aquests gegants, el navarrès Aitor Calleja, qui va explicar les grans dificultats que ha suposat definir els gegants. Modelar la figura amb la màxima similitud, aconseguir unes cares llises, uns ulls de cristall de mesura no estàndard i les perruques han sigut les parts més difícils per a Calleja. Tot i això ell mateix agraeix que hagi tingut total llibertat per donar pes a les figures amb la vestimenta d'Anna Martínez i una estructura de fusta, contràriament a les noves estructures fetes de metall i més lleugeres. Ell ho defineix com "fer gegants a l'antiga", ja que "són més elegants".

Durant l'acte també es va presentar el tabaler que tocarà el tabal durant la festa major. Enguany l'escollit ha estat Nil Centellas del grup de percussió Protons, una responsabilitat que anirà canviant de mans i de colla percussionista cada any. Aquest figura està documentada des de final del segle XV fins a les darreries del segle XIX. Un instrument i un personatge que el tocava amb diverses funcions com fer saltar als membres del Ball de la Patera (una lluita de moros i cristians), anunciar la festa uns dies abans o anunciar la vigila de Sant Bartomeu, entre d'altres.

Els gegants vells actuaran principalment a la ciutat i en sortiran quan realment s'escaigui. De moment, durant aquesta festa major es podran veure ells i el tabal dimarts 23 al trasllat de Sant Bartomeu (12.30 h) i a la Passacalle (21.45 h), dimecres 24 a la processó de Sant Bartomeu (19.00 h), diu-menge 28 a l'anada i tornada d'Ofici (9.00 h) i dilluns 29 al retorn del Sant (21.00 h).