L'obra de l'arquitecte del noucentisme Cèsar Martinell a Igualada, el celler i molí d'oli de l'Antic Sindicat de Vinyaters, ha estar redescobert. Per primer cop després de prop de mig segle en desús i coincidint amb la festa major, l'Ajuntament organitza dues visites guiades diàries per explicar-ne les particularitats de construcció. Destaca, especialment, el subterrani amb uns arcs de totxana i ciment, l'existència del qual havia desaparegut de la memòria. "Hem descobert un patrimoni local fins ara desconegut", assegura el guia, David Martínez.

Les visites guiades han estat un èxit, i a l'inici de la setmana, abans de començar-les, tots els grups, amb una capacitat de 35 persones, ja estaven plens. Davant de l'interès que ha despertat el patrimoni, el consistori ja ha programat més visites a la tardor.

Malgrat això, l'edifici que ara es mostra va estar a punt d'acabar a terra, destruït. Propietat de la cooperativa Agro Igualada, la coberta de la nau adjunta va cedir el 2009. Això va fer saltar les alarmes de l'administració, que va posar-se a treballar per tal de consolidar o bé destruir l'altra nau que quedava dreta, ja que per seguretat no es podien permetre que un edifici es tornés a esfondrar sense control. Finalment es va tirar endavant la restauració sense saber encara què amagava l'edifici. L'aparellador encarregat, Pep Riba, va descobrir els tirants que aguantaven les tines del vi de la planta baixa i, seguidament, les voltes noucentistes del celler que havia passat mig segle inundat sota les aigües subterrànies. Raquel Laquesta, arquitecta experta en Martinell, destaca de l'edifici la capacitat de simbiosi entre "la racionalitat i el pragmatisme i el llenguatge de transició del Modernisme al Noucentisme".

La modernització agrícola

El celler i el molí d'oli (situat a l'altra banda de la construcció i en ús actualment) es van estrenar el 1922 gràcies a l'impuls de la Mancomunitat, que defensava la modernització agrària i del moviment cooperativista. Aquests edificis havien de crear una xarxa entre municipis agraris per tal d'educar, compartir la nova tecnologia i ajudar-se en l'exportació dels productes. Un moviment que va trencar-se amb l'arribada de la guerra civil. Ara, els igualadins poden aprendre aquesta història amb les visites.