Els gegants havien entrat en declivi coincidint amb la progressiva desaparició de les processons de Corpus, però a partir dels anys 80 n'hi ha un ressorgiment i l'Anoia no en va quedar al marge. Roger Vázquez recull en un llibre d'un centenar de pàgines la història dels gegants a la comarca i n'explica detalls d'una vuitantena de parelles. El volum està prologat per Lluís Ardèvol. La presentació es fa demà a la tarda (a les 6) i diumenge al matí (2/4 d'11) a la fira del món geganter de Llinars del Vallès.

La tradició gegantera d'Igualada ja està documentada al llibre Gegants i nans i altres entremesos, de Joan Amades. El mateix Amades comenta que les primeres referències daten del segle XV, concretament de l'any 1489, en una nota al llibre de comptes del Racional d'aquesta ciutat, en el qual es parla sobre unes despeses de la festa del Corpus on diu: "Item per cinch parells de guants per lo jiguants, vuit sous i 4 diners". Ja cap a final del segle XIX i principi segle XX dues poblacions més: Capellades i del Bruc, s'afegeixen al cens geganter.

Avui, l'imaginari festiu de l'Anoia es reparteix al llarg dels 33 municipis que disposen de gegants, capgrossos i diferents elements bestiari i altres balls animen les festes populars anoienques.

El llibre és obra de l'autor masquefí Roger Vázquez, i ha estat prologat per un expert en el món geganter, Lluís Ardèvol. El volum deixa constància de les tradicions i festes que hi ha a la comarca de l'Anoia.