Centenars de persones passejaven pel centre d'Òdena entre les parades de la Fira de la Vinyala que es va celebrar ahir al matí. La majoria portaven un bol de cargols a les mans i, de tant en tant, es llepaven els dits per assaborir la salsa picant que els quedava enganxada cada cop que en menjaven.

És l'estampa que va deixar l'esdeveniment organitzat per la Confraria de la Vinyala, que des de fa sis anys reuneix a la tardor restauradors de la comarca i els dóna la possibilitat de vendre en forma de racions o de tapes els cargols de vinyala, els que apareixen als marges de les vinyes. Una iniciativa pensada amb l'objectiu de promocionar un tipus de cargol autòcton de l'Anoia.

Enguany hi van participar 14 estands de restauració de l'Anoia que oferien cargols, que representaven el centre de la fira, i un total de 43 veles de diversos productes d'alimentació i artesania. D'aquesta manera, el nombre de firaires va superar amb escreix el d'anys anteriors. "Vam crear la fira per promocionar i defensar un aliment autòcton del territori. L'èxit que tenim any rere any demostra que a la gent li encanta", assegura Francesc Puertas, membre de la Confraria de la Vinyala.

El cargol de vinyala es distingeix del bover perquè té la closca més aplanada i no deixa anar tanta bava. És una espècie present sobretot a l'Anoia, el Bages i el Penedès, als marges de les vinyes, i que el grup de la confraria vol reivindicar, ja que fins fa unes dècades era força desconegut. "És un cargol amb molt sabor, molt apreciat pels amants d'aquest aliment i cada vegada, per sort, té més renom", explica Puertas.

La fira és una de les úniques de Catalunya dedicada a aquesta espècie de cargol. Gràcies a aquest fet, els organitzadors aconsegueixen captar visitants d'arreu: "cada any arriben autocars amb gent de diversos punts que ve a provar els cargols", diu l'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado. Per tal d'animar els restauradors a crear una bona recepta, la confraria (aquesta vegada amb el suport del paladar del xef del restaurant Somiatruites d'Igualada, David Andrés) va atorgar un reconeixement a la millor de totes de la fira. El guardó se'l va endur el cuiner del restaurant igualadí Canaletes, Josep Catot. "El secret d'uns bons cargols és la picada. Jo hi afegeixo conill, botifarra, xoriço i cansalada per potenciar-ne el gust", confessava.

A més de la fira de cargols, durant el matí, Òdena també va celebrar la festa de la verema i l'homenatge a la vellesa. "L'esdeveniment serveix per lligar unes celebracions tradicionals de la població", destacava l'alcalde.