La capital de l'Anoia va acollir, divendres, la primera part del debat participatiu sobre la reforma horària, impulsat per l'entitat amb el mateix nom i que té el suport de la Generalitat.

La plataforma pretén fer realitat un canvi en els horaris dels catalans per tal de millorar, així, la salut, la participació en la vida social, la conciliació entre la vida familiar i la laboral i, fins i tot, augmentar la productivitat. "Es tracta de dinar a la una i de sopar a les vuit, com els nostres avis", resumia Fabián Mohedano, principal impulsor de l'entitat i parlamentari.

La plataforma per a la reforma horària s'ha proposat aconseguir al llarg del curs 2016-2017 que els agents socials acceptin i defensin la proposta. Entre aquests hi ha actors imprescindibles com la patronal i els sindicats, que hauran d'alterar els horaris laborals. Però l'entitat també vol arribar al conjunt de ciutadania, i per això, més enllà d'un conjunt de conferències per a la conscienciació, ha obert un procés participatiu en 12 ciutats catalanes, entre elles Igualada.

D'aquesta manera, aquest divendres i el vinent la capital de comarca serà la seu del procés participatiu. El primer dia de debat va consistir en una xerrada de Fabián Mohedano, en la qual va remarcar la necessitat de fer realitat la reforma, i en un debat obert entre els assistents. La setmana vinent es durà a terme un taller on els participants inclouran matisos als punts ja existents en el document o proposaran noves idees per a la proposició de llei de la reforma horària.

Després del procés participatiu i l'acord entre els agents socials, la proposició serà votada al Parlament català. "És un canvi que necessita la implicació de tots els sectors de la societat perquè tingui sentit", remarcava Mohedano.

Una reforma necessària?

Els espanyols dormen de mitjana una hora menys al dia que la resta d'habitants del món, amb una afectació negativa en la salut. Segons Mohedano, això és conseqüència que "ho fem tot més tard que la resta de països que ens envolten i ens obliga a retallar en hores de son".

El simple fet d'anar més tard, segons els impulsors, afecta també el rendiment escolar: "si els nens dormen menys perquè la televisió llança els programes de més audiència entre les 11 i les 12 de la nit, tenen més possibilitats de fracassar acadèmicament". La productivitat de les empreses és un altre problema: "Les millors hores per treballar del cervell són de les nou del matí a la una del migdia. Tenim un problema si moltes oficines no es posen en marxa fins a les 11".

En l'organització horària actual, Mohedano va destacar, a més, la falta de temps lliure i, per tant, la dificultat de conciliació i de participació en la vida social i associativa.

Igualada s'hi implica

Tant l'Ajuntament d'Igualada com diversos actors socials com la Unió Empresarial de l'Anoia i Igualada Comerç aproven i defensen el canvi d'horaris. El ple del consistori va aprovar aquest curs el seu suport explícit a la iniciativa. "Des de l'Ajuntament fem la tasca de difusió i de conscienciació", declarava el regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont. Per la seva banda, la Unió Empresarial de l'Anoia i Igualada Comerç des de fa mig any treballen en una comissió conjunta que tira endavant petits passos cap a un canvi d'hàbits.