Olesa de Montserrat acollirà el diumenge 2 d'octubre l'inici dels actes de la Setmana de la lactància materna que impulsa l'hospital de Martorell. Es tracta de donar a conèixer la importància de la lactància materna als primers mesos de l'infant. El actes a Olesa i a Martorell es duran a terme entre el 2 i el 8 d'octubre.

La importància de l'alletament matern és coneguda, però, a més a més, des dels bancs de llet materna es treballa a oferir-la a nadons que no tenen la possibilitat de rebre'n de la pròpia mare i en situacions mèdiques complexes.

La setmana s'iniciarà amb un alletament col·lectiu, que es farà diumenge a les 11 del matí, al parc municipal d'Olesa. Per animar la trobada, hi ha organitzada paral·lelament una actuació de circ infantil amb Karoli, l'home roda. En la inauguració hi participarà el director de l'hospital de Martorell, la presidenta del Banc de Llet Materna, el director del CAP Olesa i la regidora de Sanitat i Consum d'Olesa, i hi seran presents una bona part dels alcaldes de l'àmbit d'influència de l'hospital.

Dilluns, 3 d'octubre, a 2/4 d'11, la piscina municipal coberta acollirà un taller d'aigua per a famílies amb nadons de 0 a 18 mesos. I a les 6 de la tarda, la biblioteca celebrarà un especial de L'hora del conte. El dimecres 5 d'octubre hi haurà novament taller d'aigua a la piscina coberta, en aquest cas per a nadons de 19 a 36 mesos, i a les 5 de la tarda, massatge infantil per a nadons de fins a 8 mesos al CAP Olesa.

Dijous hi haurà música per a nadons a l'Escola de Municipal de Música; i a les 6 de la tarda, cafè tertúlia sobre lactància materna a La Teixidora (a l'edifici de cal Mané). Divendres, 7 d'octubre, nova sessió de massatge infantil al CAP Olesa a partir de les 11 del matí, per a nadons de 9 a 24 mesos; i a 1/4 de 6 de la tarda, ioga per a nadons al Casal Cívic Sant Bernat. A les 6 de la tarda, cinefòrum sobre el film La teta i la lluna, de Bigas Luna, a La Teixidora.

Malgrat que la Setmana de la lactància materna finalitzarà oficialment el dia 8 d'octubre, les activitats a Olesa continuaran el dijous 13 d'octubre amb una xerrada sobre els beneficis de la lactància materna a càrrec de la doula olesana Gemma Guillamon. Serà a les 6 de la tarda, a l'auditori de la Casa de Cultura. I el diumenge 16 d'octubre, sortida guiada per una ruta urbana, organitzada per l'Ajuntament, a càrrec d'Àngel M. Hernández i Cardona, autor de l'article "Les llevadores d'Olesa de Montserrat en els segles XIX i XX" a la revista Gimbernat, i que anirà acompanyat del guia Joan Soler i Gironès, els quals explicaran durant el recorregut la història de les llevadores olesanes.

Cloenda a Martorell

La cloenda serà a Martorell, el dissabte 8 d'octubre, amb un acte al centre cultural que inclourà el lliurament de premis del II Concurs de Fotografia de l'Hospital de Martorell.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va instaurar la commemoració de la Setmana mundial de la lactància materna el 1992 i se celebra actualment en més de 170 països. En una bona part d'aquests estats, aquesta celebració es produeix la primera setmana d'agost, mentre que a Europa, com que coincideix amb el període de vancances, es va traslladar al principi de l'octubre.

A l'estat espanyol, la majoria dels grups de suport a la lactància materna inicien la celebració el primer diumenge d'octubre amb actes conjunts i amb una festa familiar a l'aire lliure relacionada amb la lactància i la lectura d'un manifest.