"No permetré que aquest servei [l'oficina liquidadora d'impostos de la Generalitat] marxi de la ciutat d'Igualada". "Ho dic molt serè, però molt contundent: plantarem cara". Marc Castells, alcalde d'Igualada per CDC, s'ha envoltat de les principals entitats empresarials i econòmiques de la ciutat, una quinzena, per deixar clar al vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras (ERC), que reclamarà fins a l'extenuació i en veu alta que vol que "es mantinguin tots els serveis actuals" que té la ciutat, que no se'n perdin i que en tot cas se'n guanyin. Les oficines liquidadores són les responsables de vetllar per tota una sèrie d'impostos vinculats amb les transmissions patrimonials que paguen els ciutadans. A vegades esdevenen invisibles als ulls de molta gent perquè gestionen directament amb les notaries.

"És un atac molt greu a la nostra ciutat i, per tant, no ens quedarem ni quiets ni callats", assegurava ahir Castells fixant la mirada en la conselleria d'Economia del Govern català. Junqueras, segons va assegurar ahir el mateix Castells, no s'ha posat al telèfon per atendre'l. En canvi, sí que ha trobat resposta i voluntat de diàleg en la presidència de la Generalitat, amb el mateix Carles Puigdemont, i amb el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Castells té clar que ha sortit a escena per fer de banderer d'un conflicte institucional que podria anar creixent en les properes setmanes arreu del país. Un nou mapa d'oficines tributàries en què treballa el Govern català planteja que aquestes estiguin centralitzades en el cap de vegueria. Se'n creen 15, però se'n perden pràcticament 40.

En el cas de la Catalunya Central es fa l'excepció de preveure'n dues, Manresa i Vic, en una concessió a a la indefinició sobre la capital de la vegueria. Però en el cas del Penedès, només estaria a Vilafranca del Penedès, i la perdrien Vilanova i la Geltrú i Igualada, segons la proposta del govern. No seria una pèrdua total, però el servei tindria un caràcter més de consulta que no pas de resolució, i passaria de les cinc persones que hi treballen actualment a un servei amb dues persones.

"No acceptarem cap altra proposta que no plantegi tenir l'oficina i tots els serveis que s'hi presten, no volem ser una ciutat de segona, una ciutat que perd serveis. Volem ser una ciutat moderna i innovadora, adaptada als nous serveis", va concloure ahir l'alcalde en una demostració d'energia i d'empatia amb la seva ciutat, en què va fer un atac frontal a ERC, que és oposició a Igualada, però amb qui comparteix govern a la Diputació i amb qui CDC ha fet coalició per ser al Parlament. De totes maneres, el grup municipal d'ERC, que en el decurs d'un ple, la setmana passada, va votar en contra d'una moció molt semblant que plantejava Castells, dimarts va signar amb la resta de grups el manifest de queixa al Govern.

Castells comprèn que la distribució de serveis d'un nou hipotètic nou govern hagi de respondre a determinats criteris, però no està disposat a renunciar a res. "No entenem que es perdin serveis. No creiem que en aquest nou mapa se centralitzin els serveis".

No a la centralització i no a una organització en vegueries que vagi en detriment de tenir serveis. L'alcalde d'Igualada va explicar que té molt bona relació amb els alcaldes dels caps de comarca, Vilafranca i Vilanova, de la futura vegueria. I en aquest diàleg ja estan avançant en un repartiment de desplegament de serveis de les conselleries del govern al territori.

El llenguatge contundent de Castells és conegut i ahir no es va estar d'advertir a la classe política en general que "la història jutjarà amb crueltat els que no defensin els interessos dels ciutadans". I va concloure és que aquesta "és una batalla que no podem perdre".

L'acció de l'Ajuntament, més enllà de la imatge d'ahir, estarà centrada a mantenir activa la protesta i la queixa (ja s'ha iniciat una recollida de signatures a Igualada que ara s'estendrà a la comarca) i en la negociació.