L'equip de govern igualadí, de Convergència, els Socialistes d'Igualada i el Partit Popular han arribat a un acord per aprovar conjuntament les ordenances fiscals del 2017, que rebaixaran la pressió fiscal municipal dels igualadins.

La proposta, que es votarà en el proper ple municipal del dia 18 d'octubre, destaca per la rebaixa del coeficient municipal de l'IBI (Impost de Béns i Immobles), que passarà del 0,96 actual al 0,92. Una reducció que a la pràctica suposarà una congelació del rebut, ja que aquesta reducció ha d'anivellar l'increment de la base cadastral, que s'actualitza anualment des de l'any 2010.

Aquesta mesura "segueix la voluntat del govern d'alleujar progressivament la càrrega fiscal als ciutadans", segons va expressar l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, en la presentació de les ordenances. En aquest sentit, Castells va recordar des de l'any 2011 el tipus impositiu s'haurà rebaixat 10 dècimes.

A més, el 2017 també es mantindran vigents els ajuts per al pagament de l'IBI adreçats a famílies nombroses, amb bonificacions que en conjunt superen els 60.000 euros, i també a famílies monoparentals i persones grans i pensionistes, que arriben en aquest cas als 150.000 euros anuals.

Els tres grups polítics van destacar la disposició de totes les parts per arribar a un acord sobre els ingressos que nodriran el pressupost del proper exercici. "Hem obert una línia de treball positiva", va dir l'alcalde sobre els suports de cara a l'aprovació dels pressupostos. De moment, però, exposen que encara no hi ha cap acord tancat.

Pel que fa a les taxes, són novetat destacada l'increment del 10% de la taxa d'escombraries als comerços, serveis i indústries de més de 1.000 m2, considerats grans generadors de residus, i la rebaixa del 10% de la mateixa taxa als comerços, serveis i indústries de menys de 75 m2, que passa de 231 a 208 euros. Tant Jordi Riba, de Socialistes d'Igualada, com Joan Agramunt, del PP, han coincidit a destacar que "mesures com aquestes contribueixen a avançar cap a la progressivitat fiscal i uns impostos més equilibrats i justos".

Aquest és el primer any que el PP pacta amb el govern sobre una qüestió pressupostària. Per al regidor popular "es tracta d'un acord en clau local. En tot el que faci referència a no incrementar la pressió fiscal de la població, el Partit Popular hi aportarà el seu suport", va afegir. En el cas dels socialistes és el segon any que arriben a un acord amb el govern convergent. Els altres grups del ple, Decidim Igualada, ERC i la CUP, en canvi, no han arribat a cap acord amb el govern. L'alcalde Castells afirma que "no creiem que puguem pactar amb gent poc seriosa que després no compleix els compromisos".