El col·lectiu de dones empresàries de la UEA (Unió Empresarial de l'Anoia), la UEA Inquieta, reivindica la necessitat de conscienciar wl conjunt de la societat, especialment les empreses, per millorar els horaris de treball, per fer-los més compatibles amb la vida fora de la feina. "Els treballadors han de poder plegar a les 5 de la tarda cada dia, sense que això sigui una excepció", exclamava Paula Arias, secretària general de la UEA.

Amb l'objectiu de propiciar el debat sobre la problemàtica, l'organització presentarà la setmana vinent la taula rodona "Conciliació laboral: una oportunitat per a la societat". "La nostra feina és fer prendre consciència que és un benefici que afectarà tothom, no només les dones", apuntava Arias. Així doncs, segons defensa la secretària general de la UEA, el debat ha de sortir de la clau de gènere per situar-se en tots els àmbits: "si hi ha més possibilitats de conciliació, tots serem més feliços, el rol de cura familiar ja no recau, per sort, exclusivament sobre la dona", continuava Arias.

La conciliació preocupa tothom, sí. Però encara té més incidència en la vida de les dones. Una mostra és el resultat del recull del que preocupa més les dones empresàries de la comarca que va portar a terme la UEA Inquieta. Una de les conclusions que se n'extreuen és que la major part de les empresàries situaven la conciliació com un punt fonamental a millorar. Una necessitat que els homes encara no manifesten amb la mateixa força. Per això, des del col·lectiu també s'esforcen a canviar-ho, per avançar en la igualtat de gènere i en una millor qualitat de vida.

El col·lectiu de dones vinculades al món de l'empresa, la UEA Inquieta, va néixer a final del 2015 per donar visibilitat i veu a les dones. Des del seu inici està molt lligat a la defensa de la reforma horària que proposa Fabián Mohedano -tornar a dinar a la una i a sopar a les vuit-, perquè creuen que és un pas important per avançar en la conciliació.