L'Ajuntament de Calaf ha vist com el deute que tenia amb el ministeri de Foment del govern espanyol es redueix a la meitat del que aquest demanava, una vegada s'han resolt les al·legacions presentades. El govern volia un retorn per un excés de finançament de les obres del castell, ja que a les seves aportacions s'hi va sumar una subvenció a través de l'Incasòl, de la Generalitat. Per fer aquesta obra, que supera 1.129.000 euros, Calaf havia rebut finançament del ministeri que cobria 3/4 parts del pressupost.

Inicialment, l'Estat va reclamar el retorn de 261.000 euros. L'Ajuntament va justificar que l'aportació de l'Incasòl tenia a veure amb obres extraordinàries fora del projecte aprovat inicialment. Finalment, Calaf haurà de retornar a l'Estat 133.286,66 euros.

Aquesta rebaixa permetrà millorar la situació econòmica de l'Ajuntament, ja que la disposició econòmica per pagar a l'Estat es va tenir en compte en l'auditoria que va fer la Diputació de Barcelona i que marca la pauta sobre la línia econòmica que ha de seguir la corporació local.

El deute de l'Ajuntment té el seu origen en el conveni del juliol del 2008 entre ministeri de Foment i Ajuntament de Calaf per finançar, amb càrrec als fons de l'1% cultural, les obres de rehabilitació del castell. El ministeri aportava el 75% del pressupost i l'Ajuntament cofinançava el 25% restant. L'octubre del 2013, el ministeri va demanar a l'Ajuntament la devolució de 135.632,44 euros, atès que el cost final de la rehabilitació havia estat menor del que s'havia pressupostat a l'inici. I un any després, l'octubre del 2014, el ministeri va comunicar a l'Ajuntament que havien detectat que l'aportació de l'Incasòl superava el percentatge permès en el conveni.

L'anterior govern municipal va presentar al·legacions, que van ser desestimades. Va tenir un segon període d'al·legació però l'Ajuntament va insistir en els mateixos arguments. L'agost del 2015, el ministeri va dictar la devolució de 261.151,25 euros.