El Penedès ja és vegueria i la Catalunya del futur s´haurà de dibuixar sobre un mapa de vuit territoris: Barcelona, Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l´Ebre, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i la nova del Penedès. L´Anoia, que fins ara pertanyia a la Catalunya Central, s´incorpora al Penedès, retallada, però. Vuit municipis d´aquesta comarca han acordat mantenir-se a la vegueria de la Catalunya Central. Són els de Calaf i set més del seu entorn. El futur d´aquesta zona està per definir. Comarca, subcomarca, mancomunitat?

De moment, es mantenen a la comarca de l´Anoia, però són de la vegueria de la Catalunya Central. Un embolic que el mapa territorial haurà d´aclarir en el futur. El Penedès queda configurat per l´Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l´Anoia.

El ple del Parlament va aprovar aquest dimecres la creació de la nova vegueria amb un hemicicle pràcticament ple: la majoria de membres del govern i pràcticament tots els escons ocupats. La votació va ser clara i, immediatament després que la presidenta del Parlament llegís el resultat, els diputats es van alçar, van iniciar un llarg aplaudiment per celebrar el reconeixement i es van girar cap a la part posterior de la cambra, on hi havia una nombrosa representació d´alcaldes i d´impulsors del Penedès. Va ser el moment més emotiu de la tarda, amb un intercanvi de complicitats entre els parlamentaris i el món local. Després es van repartir salutacions i abraçades entre tots aquells que se sentien protagonistes d´haver-ho fet possible. I hi va haver foto oficial a l´escala principal de la cambra catalana de tot el grup, amb els principals representants del govern de la Generalitat i la presidenta del Parlament, a més dels líders de diferents grups.

El Penedès és vegueria gràcies als 94 vots a favor de Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí que es Pot i CUP. El PP i Ciutadans hi van votar en contra. Els primers, defensant el Penedès com a vegueria, però oposant-se a concebre canvis en els límits provincials; els segons estan en contra de l´organització territorial en vegueries, dels consells comarcals i de variar el mapa actual de l´estat.

La vegueria del Penedès es va crear ahir, però sense contingut. Ara caldrà passar del dibuix sobre un mapa a l´aplicació real, o com a mínim a fer aquest primer pas que el govern ja ha dut a terme en alguns territoris amb un desplegament de competències de la Generalitat.

Hi ha la voluntat de no crear lideratges molt clars, ahir ho van deixar clar la majoria de ponents. Es vol repartir protagonismes. Però com deia ahir el portaveu de la Plataforma el Penedès és i vol ser vegueria, Fèlix Simón, «en algun lloc o altre caldrà posar-hi una seu, i només hi podrà haver un delegat territorial i no pas quatre, un per a cada comarca». I, per a la seu, malgrat els mar-rameus que hi pugui haver, la ciutat més ben posicionada és Vilafranca del Penedès.

Crear la vegueria del Penedès suposa retallar una part del Camp de Tarragona, ja que el Baix Penedès deixa aquest àmbit, i també fer més petita la Catalunya Central. En aquest cas no es perden només una vintena de municipis de l´Anoia que van al Penedès, sinó que s´acaba el discurs de les tres ciutats, Vic, Manresa i Igualada, com a tres motors per desenvolupar el territori del centre del país. Ara més que mai, es posa sobre la taula la bipolaritat de Manresa i Vic, amb una pugna de lideratges.

Neus Lloveres, alcaldessa de Vilanova, que va ser la ponent relatora de la proposta de llei, va defensar la necessitat de tenir un territori propi al Penedès per pensar en aquesta zona, que tradicionalment ha estat terra de pas, com un lloc per al creixement socioeconòmic, per a l´estructuració d´infraestructures i, entre d´altres, per a la creació de llocs de treball. La nova llei també recull l´ordenació de la comarca del Moianès dins de la Catalunya Central.