Igualada ja ha triat els 15 arquitectectes que treballaran propostes urbanístiques per donar una solució al barri adober del Rec, a Igualada. El consurs es va amb la intenció de poder trobar una idea que, des de l'urbanisme, doni una nova embranzida a un barri emblemàtic, però detrioriorat, que en plena bombolla immobiliària l'Ajuntament havia previst que es reconvertís en edificis d'habitatges i que ara té en l'horitzó un futur més indefinit. Un jurat format per experts en arquitectura i urbanisme, representants de l´Ajuntament d´Igualada, del govern la Generalitat, i membres del Consell del Rec, han escollit els 15 equips finalistes que seran convidats a participar a la Consulta de projectes pel Barri del Rec d´Igualada, entre un total de 48 equips presentats al concurs.

Per a la categoria d´Urbanisme i Connectivitat, el jurat ha escollit els estudis Buur Scrl de Lovaina (Bèlgica), Carles Enrich Giménez de Barcelona, Miquel Raja Borràs d´Igualada, Lorena Maristany Jackson de Barcelona i Jvantspijker Uar Bv de Rotterdam (Països Baixos). Per a la categoria d´Edificació i Mixticitat d´Usos han estat seleccionats l´equip valencià Inventario de Arquitectura SL i quatre estudis barcelonins: Ravetllat-Ribas Slp, Ute: Jpam i Urban Facts, Esther Rovira i Map13 Barcelona. Finalment, en la categoria d´Espai Públic i Paisatge s´han escollit Jordi Henrich Monràs, Josep Miàs Gifré, Arriola Fiol Arquitectes SCP, Jansana-De La Villa-De Paauw-Arquitectes Slp i Marcos Ruiz de Clavijo Cirajas, tots de Barcelona. A l´hora de fer la selecció, el jurat va tenir en compte criteris com l´experiència del director o la multidisciplinarietat de l´equip. Tots quinze rebran una remuneració de quatre mil euros i tindran tres mesos per presentar un projecte de millora del barri del Rec d´Igualada. El jurat es tornarà a reunir per escollir un sol guanyador per a cada una de les tres categories.

Aquest divendres s'ha donat a conèixer els guanyadors en una nova reunió del Consell del Rec a l´Adoberia Bella, un Consell on hi participen una vintena de representants d´entitats i agents socioecòmics i institucionals de la Conca d´Òdena i que té com a objectiu acompanyar el procés ciutadà i fer el seguiment del procés participatiu de la Consulta de Projectes pel barri del Rec d´Igualada. Durant la trobada, el Segon tinent d'alcalde i regidor de Qualitat Urbana Jordi Pont va presentar també els detalls de la Jornada Participativa que tindrà lloc el dia 25 de març.

L´objectiu de la Consulta del Rec ha estat, des del seu inici, que els professionals de l´urbanisme i l´arquitectura coneguessin de primera mà la realitat del barri i les opinions i aspiracions dels veïns i els ciutadans per poder-les tenir en compte a l´hora d´elaborar les seves propostes. I amb aquesta idea, els equips seran els dia 25 de març a Igualada en una sessió participativa pensada perquè els arquitectes i urbanistes puguin interlocutar directament amb els igualadins que els vulguin traslladar les seves opinions i idees sobre el futur del barri. Tindrà lloc a l´Adoberia Bella de 10h a 13h i pot assistir-hi tothom sense necessitat d´inscripció prèvia.

El projecte porta per títol "Repensant el barri del Rec" i es tracta d´un concurs d´idees impulsat per l´Ajuntament d´Igualada en col·laboració amb el Col·legi d´Arquitectes de Catalunya i l´Institut d´Arquitectura Avançada de Catalunya, i amb implicació activa de la ciutadania per tal de fer l´exercici col·lectiu d´imaginar com ha de ser el barri més emblemàtic d´Igualada en un futur. L´objectiu és que la consulta generi noves idees i que connecti el Rec amb projectes similars de reconstrucció de barris industrials d´arreu del món.