La Mostra d'Igualada fa anys que és el certamen d'espectacles infantils i juvenils de referència a Catalunya, i per aquest motiu ara el repte és aconseguir que a la capital de l'Anoia es trobin també programadors d'arreu de l'estat espanyol i obrir-se a altres països. La fórmula és portar en la programació espectacles d'arreu de l'estat. En l'edició que va cloure aquest diumenge, 13 companyies d'altres punts de l'estat espanyol han representat obres teatrals, que significa el 25% de la programació del festival.

«Hi havia la idea que La Mostra era un certamen exclusivament català, però hem demostrat que hi poden participar companyies i programadors d'arreu», indicava ahir Pep Farrés, director artístic del certamen igualadí. Amb aquesta iniciativa es vol incentivar que les companyies catalanes també puguin fer funcions en altres punts de l'estat. «Diem als programadors espanyols que les obres catalanes es poden traduir fàcilment al castellà i sortir de Catalunya. A part de les representacions que es feien en castellà, també n'hi havia que no utilitzaven paraules i, per tant, es podien seguir a la perfecció», afegia.

La presència de companyies espanyoles ha portat programadors d'altres punts de l'estat. A la sala expositiva de la Llotja -l'espai reservat per als professionals de les arts escèniques, ubicat al Museu de la Pell- hi havia un estand de companyies d'Andalusia. Aquest any hi han participat 51 entitats espanyoles, de fora de Catalunya. A part, La Mostra s'ha obert a altres països i hi ha hagut programadors, sobretot, de França i Itàlia, però també hi han estat presents professionals de Lituània, Romania i Turquia. Des de l'organització es vol treballar per atraure més programadors estrangers els propers anys. Enguany s'han acreditat 674 professionals (programadors, compa-nyies no programades i expositors) de 336 entitats, una xifra que representa un augment del 19,5% amb relació a l'any passat.

Tot i ser una edició condicionada per la meteorologia, el públic de La Mostra no ha fallat a aquesta cita anual, malgrat un descens d'assistència amb relació a edicions anteriors. Divendres i dissabte va haver-hi menys públic a causa de la pluja, però ahir l'afluència va augmentar considerablement. Els organitzadors deien que s'havia superat els 30.000 espectadors, 6.000 menys que l'any passat. S'ha aconseguit una ocupació del 80% de la capacitat disponible. Malgrat la pluja, s'han pogut desenvolupar totes les funcions a l'aire lliure amb normalitat, tret d'algun canvi d'ubicació o algun endarreriment d'horaris.

El projecte de La Mostra Jove ha fet un pas endavant enguany amb les activitats paral·leles autogestionades pels joves. Malgrat que el temps no ha acompanyat, durant els quatre dies l'espai ha acollit públic molt variat en una oferta d'activitats diversificades per atraure tot tipus de col·lectius. L'organització valora molt positivament aquesta iniciativa, convençuts que s'han establert les bases d'un projecte a llarg termini que té com a objectiu apropar el teatre als joves i fer-los partícips i dinamitzadors de l'Escorxador, espai que ells mateixos comencen a reivindicar com a seu.