L´Azahara està mosquejada. Amb el mòbil a les mans critica un per un tots aquells que li apareixen amb roses, llibres i amor a la pantalla del mòbil cada vegada que obra les xarxes socials. Ella encara no té cap rosa! Potser si en tingués no li faria tanta ràbia aquesta demostració pública d´amor. A tothom li fa il·lusió sentir-se estimat, i per què no compartir-ho amb orgull avui que és el dia de l´amor?

"Mira, mira aquesta! Ai, i fixa´t aquí la Carla", m´ensenya. Jo llegeixo els comentaris de sota la foto: "La millor rosa del món del millor del món! #santjordi #igualada #testimomolt". Deixo que la meva amiga continuï enganxada al mòbil i començo a passejar per la Rambla d´Igualada, a la recerca de la història que ompli la meva crònica. "Què es pot dir que no s´hagi repetit fins a la sacietat", penso. De cop, i per sort meva, em topo amb la història que vull explicar aquest Sant Jordi, la de Kalilu Jammeh.

La Rambla d´Igualada, com cada any, està reservada per a les parades de les entitats, partits polítics, escoles i d´organitzacions diverses. Aquí és on trobo Fundació Kalilu Jammeh, amb seu a Igualada, Sant Pere de Ribes i Gàmbia, país d´on prové en Kalilu. Avui venen el llibre El viatge de Kalilu, una narració en primera persona sobre el dur i miserable viatge que va viure l´autor des que va sortir del seu poble natal fins a Catalunya. Un recorregut de 17.345 quilòmetres i 18 mesos en què va patir, amb les seves paraules, "l´infern", quan el que ell buscava era arribar a Europa, "el paradís".

El problema migratori s´ha convertit d´abast mundial en els últims anys a causa de les guerres i crisis econòmiques, socials i polítiques que colpegen alguns països del sud i que volen arribar a Europa. En aquest cas, el problema s´explica des de l´experiència personal i deixa clar que la patera és només l´últim dels molts periples que han de viure els qui decideixen emigrar.

"Vaig decidir que volia explicar la meva experiència perquè la gent d´aquí Europa conegués com és aquest trajecte fins arribar a les seves costes", exposa Jammeh. "Hi ha moltes vides que es perden travessant el Sàhara, l´Atlàntic o el Mediterrani. Jo ho he viscut i he sentit molta, molta tristesa. No sé si aquest llibre servirà per evitar més morts, però confio que serveixi per alguna cosa", assegura.

És un dels molts llibres que estan a la venta aquest Sant Jordi aquí Igualada i, en particular, és d´un d´aquells que ajuden a entendre el món per mirar de canviar-lo. Quan em retrobo amb l´Azahara, ella ja porta una rosa, la qual ja apareix a les xarxes, i jo ja he trobat la meva història. Així és el nostre Sant Jordi: ple de roses, xarxes socials, llibres i històries que haurien de despertar consciències.