L'acord de Govern del Ple de l'Ajuntament de Vilanova del Camí del 13 de març passat va aprovar la remunicipalització dels serveis de neteja que fins ara oferia la UTE Vilanova Àuria Ilersis amb un contracte de serveis. A la pràctica, segons l'empresa que ocupa persones que necessiten una atenció social especial, això suposa que 27 treballadors d'aquest col·lectiu vulnerable quedaran a l'atur. El nou equip de govern de Vilanova (PSC, Vilanova Alternativa, Independents per Vilanova i Derecho, Ciudadanía y Democracia Decide), que va entrar a l'Ajuntament el mes de febrer passat, vol trencar aquest contracte i també el de l'enllumenat públic, amb l'argument que generarà un estalvi en la despesa, que es compromet a invertir en accions en benefici dels vilanovins.

La UTE Àuria Ilersis Vilanova, formada en el 90% per Taller Àuria SCC i amb el 10% per Ilersis Lleida, és l'empresa titular del contracte de serveis de neteja d'edificis municipals i escoles públiques de Vilanova del Camí. L'empresa considera que «la decisió impedeix la pròrroga del contracte vigent, tot i que asseguren les mateixes fonts que la consideren «legítima». També asseguren que no tenen res a dir del procediment de comunicació del final de servei que els ha fet arribar l'Ajuntament.

En canvi, posen sobre la taula que «aquesta decisió deixa sense feina 27 dones treballadores, amb una mitjana d'edat de 53 anys, que presenten un perfil vulnerable a l'hora de tornar a trobar ocupació». La majoria d'aquestes persones coincideixen amb el patró de persones en risc d'exclusió social per la seva edat, formació i anys de cotització». Àuria Cooperativa ja va expressar la seva preocupació pel futur d'aquestes persones personalment a l'alcaldessa de Vilanova. L'empresa recorda que Àuria Cooperativa «és un centre especial de treball sense ànim de lucre; tots els beneficis de la nostra empresa es reinverteixen en la mateixa empresa social». I va afegir que «aquesta particularitat és la que diferencia les empreses socials amb finalitats no-lucratives de les mercantils».

Àuria també es lamenta de la situació legal que fa que empreses com la seva, amb una finalitat social clara, hagin de competir en un mercat lliure amb altres empreses sense aquesta condició. És una situació «legal, però contribueix a excloure del mercat laboral persones amb dificultats severes d'integració», explica l'empresa en un comunicat.

«Per això, una de les reclamacions habituals a les institucions públiques és que incloguin clàusules socials en els seus requeriments de contractació. Una prer-rogativa que l'Ajuntament de Vilanova no contempla, però fins ara compensava amb contractes amb entitats socials», segons les mateixes fonts.

El govern de Vilanova del Camí té previst continuar amb el propòsit de reduir despesa, i ara l'objectiu és recuperar la gestió del servei d'enllumenat públic i semafòric, que el govern assegura que els aportaria un estalvi anual de 67.966,02 euros. Aquests diners, com l'estalvi del servei de neteja, es destinaran a serveis socials, cultura i educació, segons el compromís del govern. Aquí, però, no hi ha vinculada cap empresa amb finalitats socials.

Amb aquesta finalitat s'ha constituït una Comissió d'estudi que s'ha encarregat d'elaborar la memòria justificativa de municipalització del servei així com el seu reglament. Aquesta Comissió, que es va constituir formalment aquest dilluns 24 d'abril, està presidida pel regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Juan Manuel Cividanes.