Reclamaven una guarderia: els pares havien d'anar a treballar i necessitaven un espai on deixar les criatures durant la jornada laboral. Al principi les cuidava la dona del mestre, que cobrava una quantitat i es quedava les criatures a casa seva. Aviat, però, els pares van ser conscients que allò no podia ser, que els seus fills necessitaven un lloc on, a més de cuidar-los, també se'ls eduqués.

Per reclamar la guarderia, pares i veïns van organitzar, a través de l'associació La Convivència, marxes a l'Ajuntament, recollides de firmes per pressionar les institucions i fer prendre consciència a la ciutadania i talls del pont que unia Santa Margarida de Montbui amb Igualada. «Les mares necessitàvem un lloc on deixar els nens quan érem a treballar i volíem que aquest lloc tingués un projecte educatiu», assegura Luisa Bravo, veïna de Sant Maure, en les declaracions enregistrades per Òmnium Anoia per a l'exposició «La gent del barri dempeus».

Bravo hi explica que les protestes van servir perquè l'Ajuntament cedís el terreny per a la guarderia i que Caixa Penedès financés les obres i part del sou de les dues mestres que van entrar-hi a treballar. No estava tot guanyat, perquè el sou de les mestres era molt baix, i, amb el suport dels pares, van iniciar una vaga per reclamar millores laborals. «L'Ajuntament no va reaccionar bé i va dir que, si estaven de vaga, la llar d'infants es tancaria i elles quedarien acomiadades. Nosaltres no ho vam permetre, vam anar fins a la Caixa Penedès i allà van venir uns guàrdies civils armats amb metralletes. Era absurd, perquè tot érem mares i dues o tres estaven embarassades: no necessitàvem metralletes, nosaltres!», exclama Bravo.

Van resistir, van protestar i, fins i tot, van decidir que tots els veïns que tinguessin els estalvis ingressats a la Caixa Penedès els retirarien fins que el consistori i l'entitat no cedissin. «Quan vam treure els diners sí que es van moure ràpid. Ara, gràcies a aquella protesta, la guarderia encara segueix aquí», afegeix Alfredo Vázquez, també veí de Sant Maure i testimoni de l'exposició. Les protestes per aconseguir la guarderia són un exemple de les reivindicacions.